Antena 3 CNN Actualitate Codul portocaliu de vijelii face ravagii: O fată de 6 ani a murit strivită de un copac în Mureș, casele au rămas fără acoperișuri în Cluj

Codul portocaliu de vijelii face ravagii: O fată de 6 ani a murit strivită de un copac în Mureș, casele au rămas fără acoperișuri în Cluj

Codul portocaliu de vijelii și averse emis de meteorologi astăzi, în vigoare până la ora 23:00 în 10 județe din țară, a provocat mai multe pagube materiale și a făcut victime. O fetiță de 6 ani a murit strivită de un copac.

Codul portocaliu de vijelii face ravagii: O fată de 6 ani a murit strivită de un copac în Mureș, casele au rămas fără acoperișuri în Cluj
Sursa foto: Mediafax
de Adelina Miron    |    Sorin Tantos    |    31 Iul 2021   •   22:01

Un copac a căzut peste doi copii din comuna Lunca Bradului, județul Mureș, în urma vijeliei care a avut loc, sâmbătă, în zonă.

Din primele cercetări a reieșit că ar fi vorba despre două minore, de 5 și 6 ani, care se aflau într-un cort, împreună cu familia, pe un teren situat în zona Văii Ilvei.

Echipajul medical aflat la fața locului le-a acordat celor două minore îngrijiri medicale de specialitate, însă, din nefericire, față de minora de 6 ani, a fost declarat decesul.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal, iar cercetările continuă pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

La fața locului au intervenit pompierii militari de la Punctul de Lucru Deda, Salvamont Mureș, SMURD Deda și două ambulanțe ale SAJ Mureș. 

Un alt copac a căzut pe un autoturism în orașul Sovata, transmite Mediafax.

Peste 100 de solicitări petru intervenție de urgență au fost înregistrate, sâmbătă seara, în Dej, județul Cluj. Au fost acoperișuri smulse și copaci doborâți.

Potrivit ISU Cluj, 11 echipaje de pompieri, din cinci subunități ale ISU Cluj intervin la solicitărilor venite din partea cetățenilor din Dej, precum și din localitățile Bonțida Iclod, Mica, Cășeiu, Apahida, Cuzdrioara, Mintiu, Gherlii Gherla, Sic și Petea.

Au fost acoperișuri sau elemente de construcții doborâte de vântul puternic, precum și arbori căzuți la pământ.

De asemenea, rețeaua de distribuție a energiei electrice a fost afectată, pentru refacerea căreia intervin în teren echipe ale furnizorului de utilități.

Circulația trenurilor între stațiile Iclod și Bonțida, din județul Cluj, s-a realizat, sâmbătă, cu tracțiune Diesel, pe firul II, după ce un plop s-a prăbușit în gabaritul căii, a rupt linia de înaltă tensiune și stâlpul de susținere al firului de contact, aferent firului I de circulație.

Vijeliile din ultimele ore au afectat traficul feroviar și în județul Iași, unde, sâmbătă seara, sunt trenuri care staționează în gări, din cauza copacilor prăbușiți pe calea ferată.

Potrivit CFR SA, circulația trenurilor între stațiile Ilva Mare - Măgura Ilvei este oprită temporar, sâmbătă seara, din cauza copacilor prăbușiți pe calea ferată.

„Trenul IR 1765 staționează la această oră în gara Lunca Ilvei, pentru accesul drezinei pantograf, cu care se acționeză pentru tăierea, îndepărtarea copacilor și eliberarea gabaritului. Echipele de intervenție ale SRCF Iași au verificat linia de contact, aceasta nu prezintă deranjamente, fapt care va permite redeschiderea liniei, în condiții normale și repunerea în circulație a trenului IR 1765, după îndepartarea celor 4 copaci prăbușiti în gabarit”, spune Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al CFR SA.

De asemenea și pe raza Regionalei CF București, între stațiile Zăvestreni - Videle, pe firul I, sunt copaci căzuți în gabarit. În această zona, trenurile nu staționează, acestea fiind retrasate să circule pe firul II.

10 județe sunt sub cod portocaliu de vijelii și averse

Meteorologii au emis sâmbătă o avertizare Cod portocaliu de vijelii și averse valabil în 10 județe din țară.

Sunt vizate de avertizarea Cod portocaliu județele Mehedinți, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea.

În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70-80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30-50 l/mp.

Avertizarea este în vigoare sâmbătă, între orele 13.00 și 23.00. În același interval, vor fi sub avertizare Cod galben mai multe județe din Crișana, Maramureș, Transilvania, local în Oltenia, Muntenia și jumătatea sudică a Moldovei, precum și la munte.

În aceste zone vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-40 l/mp.

Pentru duminică, meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă în 23 de județe din țară și în Capitală.

Este vorba de Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea și în Capitală.

În aceste zone, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

Alte județe din Dobrogea, Moldova și Transilvania vor fi sâmbătă sub Cod galbe.

Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

×
Subiecte în articol: cod portocaliu vijelii Cluj mures
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close