Antena 3 CNN Actualitate Cod rutier 2022. Greșeala care te lasă fără talon! Toți șoferii trebuie să știe asta

Cod rutier 2022. Greșeala care te lasă fără talon! Toți șoferii trebuie să știe asta

Vine iarna, iar autovehiculele trebuie să fie echipate corespunzător. Și nu doar cu cauciucuri de iarnă. Potrivit noului Cod Rutier, prevederile care te pot lăsa fără talon la mașină sunt mult mai multe.

Cod rutier 2022. Greșeala care te lasă fără talon! Toți șoferii trebuie să știe asta
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    04 Oct 2022   •   10:49

Știm cu toți că, în cazul în care nu schimbăm la timp anvelopele de iarnă, riscăm să rămânem fără talon. Și să ne alegem și cu o amendă extrem de piperată. Utilizarea cauciucurilor de iarnă este obligatorie pentru toți șoferii care circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Toți cei care nu respectă regulile riscă sancțiuni dure. 

Dar asta nu este tot. Potrivit noului cod rutier, este obligatoriu să ai în portbagaj un săculeț cu nisip și o lopată pe care să o poți folosi în caz că rămâi înzăpezit. Mai mult decât atât, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante, scrie România TV.  

Cei care nu se conformează riscă să fie penalizați cu 9-20 de puncte de amendă și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului. Totodată, aceștia vor primi doar o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Talonul se va restitui în baza dovezii că mașina a fost echipată corespunzător. 

Un punct de amendă este echivalentul a 145 de lei, astfel că șoferii care vor fi prinși cu mașinile neechipate corespunzător la iarnă riscă amenzi cuprinse între 1305 și 2900 lei. 

Cei amendați au un termen de 15 zile în care pot plăti doar jumătate din amenda primită.  

De subliniat este faptul că, în caz de accident, unele companii de asigurări nu plătesc despăgubiri pentru mașinile neechipate cu cauciucuri de iarnă. 

×
Subiecte în articol: cod rutier
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close