Antena 3 CNN Actualitate Codul portocaliu de inundaţii, prelungit în Dolj, Teleorman şi Giurgiu. Un dig a fost spart de ape, sute de oameni evacuaţi

Codul portocaliu de inundaţii, prelungit în Dolj, Teleorman şi Giurgiu. Un dig a fost spart de ape, sute de oameni evacuaţi

Codul portocaliu de inundaţii, prelungit în Dolj, Teleorman şi Giurgiu. Un dig a fost spart de ape, sute de oameni evacuaţi
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    07 Mar 2014   •   07:16
Update 10.26 - Hidrologii au prelungit, până sâmbătă la ora 18.00, codul portocaliu de inundaţii pe râurile Desnăţui şi Raznic, din judeţul Dolj, şi au instituit aceeaşi avertizare pentru râurile Teleorman şi Neajlov, informează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA)
 
De asemenea, o avertizare cod portocaliu a fost emisă pentru râul Teleorman, pe sectorul aval Tătărăşti - Olteni (judeţul Teleorman), care a intrat în vigoare vineri, de la ora 10.00, precum şi pentru râul Neajlov, sectorul Vadu Lat-Călugăreni (judeţul Giurgiu), care va fi valabilă de vineri, ora 12.00, până sâmbătă, la ora 18.00.
 
Hidrologii au menţinut până vineri, la ora 18.00, şi codul galben emis pentru râurile Drincea (judeţul Mehedinţi), Jiu - sector aval Filiaşi (judeţul Dolj), Motru şi unii afluenţi din bazinul inferior al Jiului (judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj), pe Olteţ, aval Oteteliş (judeţele Vâlcea şi Olt) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior (judeţul Olt), pe râurile din bazinul Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe Călmăţui (judeţul Teleorman) şi  pe Neajlov - amonte Vadu Lat (judeţele Argeş şi Dâmboviţa).
 
O avertizare cod galben a fost instituită şi pe râul Olt - aval de Drăgăneşti (judeţul Olt), valabilă de vineri, ora 12.00, până sâmbătă, la ora 18.00.
 
Avertizarea cod portocaliu emisă anterior pe râurile Terpeziţa (judeţul Dolj), Teslui şi Beica (judeţul Olt) a fost ridicată vineri, la ora 10.00.  


Foto: inhga.ro
 
Update 09.02 - În judeţul Dolj, un dig a fost rupt de ape. Este posibil ca un elicopter să survoleze astăzi zona pentru a vedea cât de gravă este situaţia. Peste 100 de persoane din localitatea doljeană Drăgoteşti sunt acum în pericol.

Zeci de pompieri şi jandarmi au intervenit în zonă şi lucrează la repararea digului.

Prefectul judeţului spune că apa a ajuns deja în curţile oamenilor şi a intrat şi în unele case. 

Râurile Desnăţui şi Terpeziţa (judeţul Dolj), Raznic, Teslui şi Beica (judeţul Olt) sunt sub cod portocaliu de inundaţii până vineri, la ora 18.00, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).


Probleme sunt şi în judeţul Dolj, unde a plouat abundent în ultimele zile. 15 gospodării din comuna Mischi au fost inundate, iar zeci de hectare de teren arabil au fost acoperite de apă. În urma precipitaţiilor, un drum naţional şi mai multe drumuri comunale au fost inundate. 
 
O situaţia dificilă a fost şi în Craiova, unde zeci de case au fost inundate. Disperaţi, oamenii au încercat să-şi salveze gospodăriile, dar nu au mai putut face mare lucru. 

Hidrologii au prelungit avertizarea de cod galben de inundaţii pentru judeţele Dolj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Gorj.

În comuna Mischi, din judeţul Dolj, au fost inundate zeci de gospodării. Oamenii spun că nu au mai văzut aşa ploi de zeci de ani. Pompierii încearcă să oprească apele cu saci de nisip, însă munca acestora este îngreunată de râul Teslui care a ieşit din matcă
 
În ultimele zile a plouat torenţial şi în Craiova, iar în multe cartiere, canalizarea nu a făcut faţă. Apa a inundat străzile, curţile şi casele oamenilor. 
 
Pompierii intervin pe mai multe strădin din Craiova, dar şi în sate pentru a proteja gospodăriile oamenilor de ape. Un drum judeţean şi mai multe drumuri comunale au fost închise. Meteorologii anunţă că ploile vor fi prezente şi în zilele urmatoare şi există riscul ca  inundaţiile să  se extindă la sute de gospodării.
 

×
Subiecte în articol: Dolj Olt inundatii
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close