Antena 3 CNN Actualitate CODUL ROŞU de inundaţii a fost prelungit. Mii de persoane sunt izolate

CODUL ROŞU de inundaţii a fost prelungit. Mii de persoane sunt izolate

CODUL ROŞU de inundaţii a fost prelungit. Mii de persoane sunt izolate
04 Apr 2013   •   11:05
Update 16:25 - Codul emis de hidrologi valabil până diseară, la ora 20, a fost din păcate prelungit până dimineaţă. Iar Jiul nu este singurul râu cu probleme. Trotuş, Putna, Râmnicu Sarat, Jijia, Bârlad şi Prut sunt sub cod galben de inunaţii tot până diseară.

În acest moment, mii de persoane din  Buzău, Bistriţa şi Vrancea sunt izolate din cauza râurilor care au ieşit din matcă şi au rupt drumuri şi poduri. În zonele de munte, s-a adăugat şi zăpada topită iar la deal, pământul a luat-o la vale. În urmă cu puţin timp, la Guvern a fost convocat comandamentul de urgenţă. Autorităţile sunt cu ochii şi pe Dunăre. Hidrologii spun că este posibil ca de dimineaţă, fluviul să intre sub cod portocaliu de inundaţii.

................................................................

Hidrologii au emis o avertizare de COD ROŞU de inundaţii, pentru intervalul  04.04.2013 ora 10:00 – 04.04.2013 ora 20:00,  pe râul Jiu, în zona staţiei hidrometrice Răcari, judeţul Dolj, informează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

În plus, este se instituie COD PORTOCALIU pe râul Jiu pe sector aval Răcari – judetul Dolj.

A fost emisă şi o avertizare de COD GALBEN pe râurile din bazinele hidrografice: Trotus, Putna, Râmnicu Sarat (judetele: Bacau, Harghita, Vrancea si Buzau), Jijia curs superior si mijlociu (judetele Botosani si Iasi), Bârlad superior (judetele Iasi si Vaslui) si pe râul Prut - sector amonte acumularea Stânca Costesti ( judetul Botosani).

Avertizările sunt valabile până la ora 20.00.

Ploile torenţiale căzute în ultimele ore au inundat mai multe localităţi din judeţul Gorj. Un lac dintr-un cartier al municipiului Târgu-Jiu s-a revărsat şi a ajuns pe străzi, iar blocurile ANL din cartierul construit recent au fost inundate la subsol.

Pompierii au intervenit cu motopompele pentru a scoate apa.

Iată PROGNOZA METEO pentru următoarele zile

JOI (4 aprilie)


Vremea se va răci în regiunile intracarpatice, unde temperaturile maxime se vor situa între 5 şi 12 grade, în timp ce în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de cele normale la aceastã datã şi se vor situa între 9 şi 16 grade. Cerul va deveni treptat variabil în sudul şi sud-vestul ţãrii, dar în celelalte regiuni înnorãrile vor mai persista şi va ploua pe arii extinse în jumãtatea de nord a ţãrii şi local în rest, îndeosebi ziua. În zona de munte vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în sudul teritoriului şi trecãtor în nord-vest, precum şi la munte. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -2 şi 8 grade. Noaptea vor fi condiţii de ceaţã în sud şi sud-est. Presiunea atmosferica va creşte.

VINERI (5 aprilie)


Cerul se va înnora treptat pe parcursul zilei începând din vestul ţãrii şi va ploua, în general slab cantitativ, pe arii extinse în vest, centru şi nord şi local în rest. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în sudul Banatului şi în zona de munte. Temperaturile maxime, în creştere faţã de ziua precedentã mai ales în regiunile intracarpatice, vor fi cuprinse între 13...14 grade în nordul teritoriului şi 20 de grade în sud-est, iar cele minime se vor situa între 4 şi 10 grade. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţã în Lunca Dunãrii. Presiunea atmosferica va fi în scãdere începând dinspre sud-vest.

SÂMBĂTĂ (6 aprilie)

Cerul va fi mai mult noros în vestul, centrul şi nordul ţãrii, unde pe arii relativ extinse va ploua. În nordul Carpaţilor Orientali, iar spre sfârşitul intervalului, posibil şi în nordul extrem al Moldovei, precipitaţiile vor fi şi sub formã de lapoviţã sau ninsoare. În celelalte regiuni înnorãrile vor fi temporare şi ploile se vor semnala izolat, mai ales spre sfârşitul nopţii. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri la munte şi trecãtor în regiunile extracarpatice şi centrale. Temperaturile maxime, în scãdere accentuatã faţã de ziua precedentã în nordul Moldovei, vor fi cuprinse între 6 şi 22 grade, cu cele mai ridicate valori în Muntenia şi Dobrogea. Temperaturile minime se vor situa între 2 şi 10 grade.

Pentru mai multe informaţii accesează meteoplus.antena3.ro



×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close