Antena 3 CNN Actualitate Comasarea, la loc comanda! Românii, scoși din case la patru rânduri de alegeri în 2024, după ce liderii coaliției nu au reușit să se înțeleagă

Comasarea, la loc comanda! Românii, scoși din case la patru rânduri de alegeri în 2024, după ce liderii coaliției nu au reușit să se înțeleagă

Românii trebuie să se pregătească să voteze de patru ori anul acesta.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Feb 2024   •   18:34

Concluzia a fost enunțată de premierul Marcel Ciolacu, după ce liderii din coaliția de guvernământ nu au reușit să se pună de acord asupra comasării scrutinelor.

Prin urmare, cel puțin deocamdată, vom avea zile separate pentru alegerile pentru Parlamentul European, pentru alegerile parlamentarele, pentru cele prezidențiale şi cele locale, a spus premierul.

În această seară are loc o întâlnire în care PNL va discuta din nou subiectul comasării iar o nouă reuniune la nivelul coaliției ar urma să se desfășoare vineri, după ședința de guvern. 

Asta, după ce la Guvern a avut loc, luni, o ședință a coaliției care a durat trei ore, dar care s-a terminat brusc fără a se ajunge la o înțelegere.

Potrivit surselor politice, discuțiile s-au blocat pentru ca niciunul dintre partide nu vrea să renunțe la candidatul pentru alegerile prezidențiale.

PSD ar fi refuzat orice comasare fără un calendar complet pentru toate rândurile de alegeri, ceea ce implică o susținere clară pentru unui candidat prezidențial comun.

PNL nu a vrut să își declare susținerea pentru Marcel Ciolacu la președinție în schimbul postului de premier și a unui candidat liberal susținut de PSD la Primăria Capitalei

Însă PNL ar fi susținut ca nu este momentul acum pentru această discuție, care, în opinia liberalilor, ar trebui să se poarte după alegerile europarlamentare din iunie.

În acest moment, proiectul comasării are mici să se mai facă, pentru că nicio tabără nu vrea să cedeze.

Potrivit surselor politice, oferta PSD pentru PNL presupune un candidat comun la președinție în persoana lui Marcel Ciolacu, un candidat comun la Primăria Capitalei desemnat de PNL, paritate la parlamentare, postul de premier pentru Nicolae Ciucă, postul de director SRI pentru PSD și postul de director SIE pentru PNL.

PNL, la rândul său, are altă propunere: alegeri comasate, locale şi europarlamentare, pe 9 iunie și comasarea alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Liberalii nu agreează ideea unui acord pentru alegerile prezidențiale și parlamentare înainte de 9 iunie și spun că persoana desemnată să candideze la președinție ar trebui aleasă în urma unui sondaj.
 

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close