Antena 3 CNN Actualitate Comisia de apărare din Cameră a avizat ordonanţa privind introducerea paşapoartelor biometrice

Comisia de apărare din Cameră a avizat ordonanţa privind introducerea paşapoartelor biometrice

Comisia de apărare din Cameră a avizat ordonanţa privind introducerea paşapoartelor biometrice
Sursa foto: pasapoarte biometrice
10 Feb 2009   •   17:47

Deputaţii din comisia pentru apărare au avizat favorabil, marţi, ordonanţa privind introducerea paşapoartelor biometrice, transmite Mediafax. Singurul care s-a împotrivit a fost deputatul PSD Georgian Pop, pentru că datele personale de pe cipul pe care îl conţin pot fi modificate de hackeri.
"Dacă un hacker cu un laptop trece pe lângă dvs. şi capteaz? frecvenţa din cipul paşaportului pe care îl deţineţi, poate să vă trasforme, în câteva ore, dintr-o perosoană fără cazier, într-un traficant de droguri sau de arme, de exemplu", le-a spus Pop ziariştilor.
Pop spune că se bazează pe studiile făcute de cercetătorii de la Universitatea din Olanda. Bărbatul a cerut explicaţii pe această temă din partea iniţiatorilor ordonanţei, Secretariatul general al Guvernului şi Ministerului de Interne. Nu a primit lămuriri.
Potrivit preşedintelui comisiei de apărare, Costică Canacheu, măsura paşapoartelor biometrice va duce la protejarea cetăţenilor, România fiind penultimul stat care aplică directiva UE.
Plenul Camerei Deputaţilor se va pronunţa asupra acestei ordonanţe, în cazul căreia forul decizional e Senatul.
Din 31 decembrie 2008, România, stat membru UE, poate emite paşapoarte electronice în conformitate cu Regulamentul nr. 2252/2004 al Consiliului Europei, privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre.
Foto: BBC.uk
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Camera Deputatilor Senat
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close