Antena 3 CNN Actualitate Comisia de etică de la Universitatea Bucureşti: Ponta a plagiat

Comisia de etică de la Universitatea Bucureşti: Ponta a plagiat

Comisia de etică de la Universitatea Bucureşti: Ponta a plagiat
Sursa foto: Foto: antena3.ro
20 Iul 2012   •   11:51

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin  preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".
   
"Comisia îşi exprimă cu această ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare ştiinţifică în cazul analizat", se arată în raportul Comisiei de Etică.
   
Una dintre analizele raportului se numeşte "Procedee şi tipuri de plagiere în teza de doctorat a domnului Victor Ponta", iar cea de-a doua reprezintă o anexă nr. 2 care cuprinde lista paginilor din teză cu texte reproduse fără respectartea regulilor de citare din cele patru lucrări ştiinţifice sursă",
   
Astfel, sunt scoase în evidenţă "locurile foarte multe din teză unde s-a copiat şi în ce fel s-a copiat", explicând că această copiere a fost făcută "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri, sau prin inversare unor blocuri de text în raport cu sursele, dar şi prin preluarea fără note de subsol a unor bucăţi de text, ceea ce arată că autorul a văzut măcar cum se citează corect".
 
Universitatea din Bucureşti s-a autosesizat în cazul suspiciunii de plagiat în teza de doctorat a premierului Victor Ponta, în baza Cartei Universităţii din Bucureşti.

Totodată, potrivit raportului întocmit de experţi şi aprobat prin hotărârea Consiliului Naţional de Etică (CNE), nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale sau originale.
   
"Teza de doctorat a fost susţinută în Catedra de Drept Public din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti în data de 1.04.2003, în prezenţa unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcuţ, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna şi alţi specialişti de renume care au apreciat valoarea lucrării", se mai menţionează în raportul experţilor, care a stat la baza hotărârii luate de CNE.
   
La momentul lansării acuzaţiilor, Ponta declara că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.
   
La 2 iulie, Victor Ponta a afirmat că membrii CNATDCU care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "execuţie mafiotă", fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare, şi a precizat că nu va renunţa la titlul de doctor şi nici nu va demisiona.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andreescu a declarat că singura Comisie care are dreptul să dea un verdict este Consiliul Naţional de Etică, Comisia de Etică de la Universitatea Bucureşti neavând nici un drept legal.

×
Subiecte în articol: Universitatea Bucuresti Victor Ponta
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close