Antena 3 CNN Actualitate Comisia Europeană cere guvernului Grindeanu să spună cum va reduce deficitul bugetar la 3%

Comisia Europeană cere guvernului Grindeanu să spună cum va reduce deficitul bugetar la 3%

Comisia Europeană cere guvernului Grindeanu să spună cum va reduce deficitul bugetar la 3%
Sursa foto: foto: presidency.ro
28 Feb 2017   •   08:03

Comisia Europeană cere Guvernului Grindeanu să prezinte măsurile pe care le va lua pentru a reduce deficitul bugetar la 3 procente. Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis, şi comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, au trimis o scrisoare autorităţilor din ţara noastră în care cer Guvernului măsuri concrete astfel încât ţinta de deficit să nu fie depăşită.

Scrisoarea vine în contextul în care estimările Comisiei Europene diferă destul de mult de cele ale Guvernului.

Estimările Comisiei diferă semnificativ de cele ale guvernului în ceea ce privește principalele coordonate ale bugetului de stat pe 2017 și previziunile pentru 2018: pentru 2017, guvernul Grindeanu anunță, de exemplu, un deficit de 2,96% din PIB, în vreme ce Comisia estimează că acesta va atinge 3,6% din PIB.

De precizat este faptul că estimările conținute de Prognoza de Iarnă 2017 sunt făcute în baza cifrelor anului 2016 și, atenție, aplicând principiul ”no policy changing”, adică nimic nu se schimbă, notează cursdeguvernare.ro.

”Există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 și 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit potrivit Tratatului și Reglementărilor Comisiei Nr. 1467/97 din 7 iulie 1997. Suplimentar, estimăm că România va înregistra deviații semificative ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, Comisia considerând că balanța structurală va suferi noi deteriorări în 2017 și 2018”, se arată în scrisoarea oficialilor europeni.

Actualele formațiuni de guvernământ au modificat deja cadrul fiscal- anumite măsuri fiind luate în considerare de Comisie, și au în programul de guvernare măsuri care vor modifica acest cadru în continuare.

Scrisoarea oficialilor europeni

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close