Antena 3 CNN Actualitate Comisia Europeană cere să creștem vârsta de pensionare mai repede

Comisia Europeană cere să creștem vârsta de pensionare mai repede

Numărul pensionarilor speciali este în creștere în România. În același timp, Comisia Europeană ne cere să creștem vârsta de pensionare cât mai repede și să reducem din cheltuieli, pentru a nu pierde banii de la UE.

Comisia Europeană cere să creștem vârsta de pensionare mai repede
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Iun 2023   •   16:19

În prezent vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei, însă există anumite categorii de salariați care se pot pensiona de la vârste mult mai mici.

Egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei e trecută în Planul Național de Redresare și Rezilență.

Consiliul Superior al Magistraturii a adresat, marţi, o scrisoare Comisiei Europene în legătură cu proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraţilor.

CSM precizează că sistemul judiciar "înţelege şi sprijină" iniţiativa legislativă care vizează eliminarea inechităţilor din cadrul sistemului, cu condiţia ca dispoziţiile legale avute în vedere să stabilească o perioadă de tranziţie sau o aplicare etapizată adecvată.

Numărul pensionarilor speciali, în creştere

În cadrul scrisorii trimise Comisiei Europene, Consiliul arată că îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul de modificare a proiectului de act normativ, "care contravine atât recomandărilor formulate în cadrul mecanismului privind statul de drept, cât şi obiectivelor stabilite de Mecanismul de redresare şi rezilienţă, cu scopul de a garanta independenţa sistemului judiciar, sporind calitatea şi eficienţa acestuia".

Citeşte şi: Legea salarizării, gata în septembrie. Veniturile a milioane de români se vor schimba

CSM spune că este "imperativ" să se regândească metoda etapizată propusă prin stabilirea unor intervale raţionale de aplicare a noilor dispoziţii, astfel încât creşterea vârstei de pensionare, cu un minim de 12 ani, să se facă treptat, pe o perioadă mult mai lungă decât cea propusă, fără a afecta speranţa legitimă a beneficiarilor şi fără a crea situaţii discriminatorii între profesioniştii cu o vechime similară în sistemul judiciar, dar cu vârste biologice diferite.
 

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close