Antena 3 CNN Actualitate Comisia Europeană: Decizia S&P de a reduce ratingul UE este greşită

Comisia Europeană: Decizia S&P de a reduce ratingul UE este greşită

Comisia Europeană: Decizia S&P de a reduce ratingul UE este greşită
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
20 Dec 2013   •   14:04

Decizia Standard & Poor's (S&P) de a retrograda cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene (UE), de la nivelul de top "AAA" la "AA+", este greşită, întrucât statele membre sunt angajate prin tratate să păstreze un buget comunitar echilibrat, potrivit Comisiei Europene (CE), scrie Mediafax.
   
S&P a retrogradat vineri pentru prima dată calificativul atribuit UE, invocând tensiunile în creştere în negocierile asupra bugetului. Revizuirea negativă vine după decizii similare în cazul mai multor state membre în ultimele luni.
   
"Comisia nu este de acord cu S&P că obligaţiile statelor membre pot fi puse sub semnul întrebării într-o eventuală situaţie dificilă. Toate statele membre au transmis contribuţiile la buget în totalitate şi la timp, inclusiv în perioada crizei financiare", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, citat de AFP.
   
Bugetul comunitar, potrivit tratatelor aflate la baza Uniunii, nu poate înregistra deficit, iar UE nu are datorii, a spus Rehn.
   
Ratingul de credit pe termen scurt al UE a fost menţinut la "A-1+". Perspectiva calificativului pe termen lung este stabilă.
   
S&P a coborât în ultimii ani ratingurile marilor economii europene, inclusiv Franţa, Italia şi Spania, în urma crizei datoriilor de stat.

×
Subiecte în articol: Standard & Poor's
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close