Antena 3 CNN Actualitate Comisia Europeana: Vaccinarea va rămâne voluntară şi nu vor fi limitări de drepturi

Comisia Europeana: Vaccinarea va rămâne voluntară şi nu vor fi limitări de drepturi

Comisia Europeană a dat asigurări, luni seară, că vaccinarea împotriva coronavirusului va râmâne voluntară, subliniind că nu vor exista drepturi diferite în funcţie de opţiune.

Comisia Europeana: Vaccinarea va rămâne voluntară şi nu vor fi limitări de drepturi
de Claudia Popovici    |    18 Ian 2021   •   21:00

"Vaccinarea este voluntară", a declarat Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză, argumentând că unele persoane pur şi simplu nu vor vrea să se vaccineze, iar altele nu vor putea fi vaccinate din raţiuni medicale.

Maroš Šefčovič a subliniat că sunt luate toate măsurile de precauţie astfel încât să nu se creeze baze pentru tratarea diferită a persoanelor sau vreo limitare a drepturilor", informează Associated Press.

Maroš Šefčovič: Prioritatea va fi colectarea de date, la nivel european, despre mutaţiile suferite de coronavirus

"Trebuie să ne asigurăm că datele vor fi colectate electronic prin respectarea tuturor reglementărilor privind sfera privată şi că acest lucru se va face prin platforme interoperaţionale, astfel încât să avem acces comun la date; este necesar să avem date despre eficienţa vaccinurilor, pentru evaluarea întregului proces de vaccinare", a mai spus Maroš Šefčovič.

Referitor la introducerea certificatelor de vaccinare pentru călătorii, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus o dezbatere publică pe acestă temă, semnalând că nu este de acord cu aplicarea rapidă a unei astfel de măsuri.

Ideea introducerii unui paşaport de vaccinare anticoronavirus a fost propusă de premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a respins ideea.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a mai precizat că se opune introducerii unui astfel de certificat de călătorie în scurt timp.

"Dacă implementăm prea rapid o astfel de măsură, s-ar crea o frustrare enormă", a declarat Charles Michel într-un interviu acordat postului public olandez NPO.

"Ideea este sensibilă în multe ţări europene, deoarece unele persoane ar avea impresia că solicitarea acestui certificat face obligatorie vaccinarea", a atras atenţia Charles Michel. 

Şefa Comisiei Europene susţine Grecia, care vrea un certificat de vaccinare european: "Este obligatoriu să poţi dovedi că te-ai vaccinat!"

Anterior, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că certificatele de vaccinare sunt o "necesitate medicală", dar a avertizat că va fi foarte dificil să se stabilească la nivel politic ce privilegii ar conferi un astfel de document.

Introducerea unui certificat de vaccinare pentru călătorii riscă să fie contestată la instanţe judiciare naţionale, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sau la instanţe internaţionale, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

×

Legislaţie nouă pentru piaţa muncii

Europarlamentarii anunţă că vor să obţină statut de angajat şi drepturi pentru mai multe categorii de lucrători

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close