Antena 3 CNN Actualitate Comisia parlamentară o reclamă pe Kovesi lui Toader, după ce a refuzat din nou să vină la audieri. Scrisoarea a treia a șefei DNA

Comisia parlamentară o reclamă pe Kovesi lui Toader, după ce a refuzat din nou să vină la audieri. Scrisoarea a treia a șefei DNA

Comisia parlamentară o reclamă pe Kovesi lui Toader, după ce a refuzat din nou să vină la audieri. Scrisoarea a treia a șefei DNA
de M.Z.    |    10 Iul 2017   •   12:16

Comisia parlamentară de anchetă a decis, luni, să o reclamă pe Laura Codruța Kovesi ministrului Justiției Tudorel Toader, după ce șefa DNA a refuzat a treia oară să se prezinte la audierile din Parlament privind prezidențialele din 2009.

 

UPDATE 12.41 - Liviu Pleșoianu: Trimiterea unei noi scrisori Codruței Kovesi este sub demnitatea Parlamentului României

UPDATE 12.16 - Comisia parlamentară de anchetă a decis, luni, să o reclamă pe Laura Codruța Kovesi ministrului Justiției Tudorel Toader, după ce șefa DNA a refuzat a treia oară să se prezinte la audierile din Parlament privind prezidențialele din 2009.

De asemenea, comisia de anchetă a lăsat la aprecierea șefului de la Justiție să decidă dacă Kovesi merită sancțiuni, având în vedere că Tudorel Toader este superiorul ierarhic al șefei DNA.

Pentru această propunere s-au înregistrat şapte voturi, iar împotrivă - trei. 

Totodată, comisia a mai decis la Laura Kovesi să fie somată să răspundă în scris dacă a fost la Gabriel Oprea, în seara alegerilor prezideniale din 2009.

UPDATE 11.36 - Motivele invocate de șefa DNA pentru a nu veni la Comisia de anchetă. Scrisoarea Laurei Kovesi

UPDATE 11.07 - Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a refuzat din nou, luni, să vină la Comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009.

Șefa DNA susține că nu are informații care să ajute la aflarea adevărului în cazul anchetat.

În replică, președintele Comisiei de anchetă spune că rămâne de văzut dacă vor depune plângere penală în acest caz.

În situația de față, urmează votul comisiei, pentru a se decide acest lucru.

”Se va tranșa prin vot, azi, ce vom face. Vom vota dacă sesizăm organele penale”, a declarat, luni, Oana Florea, președintele Comisiei de anchetă.

----------------------------

Știrea inițială 08.21

De trei săptămâni, şefa DNA refuză să dea ochii cu presa şi cu protestatarii care vin zilnic în faţa sediului Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Şi dacă de întrebările incomode ale acestora a reușit să scape folosind o altă intrare în instituţie, nu la fel de uşor va fi să evite comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. 

Laura Codruţa Kovesi este asteptată luni la Parlament, acolo unde aleşii vor să afle dacă şefa DNA a fost sau nu în sufrageria lui Gabriel Oprea în noaptea scutinului prezidențial din 2009.

Până acum, Kovesi a refuzat de două ori să se prezinte în faţa comisie de anchetă. În ultima scrisoare prin care declina invitaţia, şefa DNA spunea scurt că "Având în vedere că nu am cunoștință despre aspecte de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei, nu mă voi prezenta în data de 20 iunie 2017, ora 14:00, la ședința comisiei de anchetă". 

Asta deşi preşedintele comisiei de atunci, Mihai Fifor, îi precizase că refuzul persoanelor invitate la comisie de a se prezenta sau a pune la dispoziţie informaţiile solicitate, documente, poate fi considerat ca obstrucționare sau împiedicarea aflării adevărului, ceea ce poate duce la sesizarea organelor de urmărire penală.

Nu doar Kovesi nu s-a prezentat în faţa comisiei. Mai sunt şi Gabriel Oprea, Neculai Onţanu, Anghel Iordanescu.

Primul care a fost audiat de parlamentari a fost Dan Andronic, cel care a făcut dezvăluiri despre întâlnirea şefilor serviiciilor secrete în locuinţa lui Gabriel Oprea.

Pe 24 aprilie, Parchetul a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, în dosarul care vizează alegerile prezidențiale din 2009.

Jurnalistul Dan Andronic a spus că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close