Antena 3 CNN Actualitate Comisia SIPA a intrat în arhiva serviciului secret. Ce speră să găsească parlamentarii

Comisia SIPA a intrat în arhiva serviciului secret. Ce speră să găsească parlamentarii

Comisia SIPA a intrat în arhiva serviciului secret. Ce speră să găsească parlamentarii
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
de S.T.    |    25 Oct 2017   •   15:20

Membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA vor vizita miercuri după-amiază această arhivă şi nu vor avea nicio restricţie având în vedere calitatea de senatori sau deputaţi, a informat preşedintele comisiei, Şerban Nicolae.

„E vorba de o regulă valabilă pentru orice persoană care a solicitat accesul într-o zonă care este clasificată ca zonă de securitate în sensul în care faci dovada calităţii oficiale în care soliciţi accesul, că ai un angajament de confidenţialitate, în sensul că ţi s-au adus la cunoştinţă normele incidente, faptul că ai o serie întreagă de restricţii în ceea ce priveşte accesul, vizionarea unor documente, fotocopierea, scoaterea lor, deteriorare, modificare, distrugere şamd şi că ţi-ai luat angajamentul că nu vei divulga informaţii. Ar fi profund anormal să transformăm o zonă de securitate într-un soi de bibliotecă publică în care oricine vine şi ia informaţii şi eventual le foloseşte. (...) Corespondenţa dintre Parlament şi Ministerul Justiţiei şi ANP s-a efectuat deja şi ni s-a transmis că nu există niciun fel de restricţie ca parlamentari. (...) Ar fi aberant şi absolut inacceptabil să ni se se interzică accesul la informaţii din spaţiul public”, a afirmat Şerban Nicolae, la finalul şedinţei comisiei.

El şi-a exprimat speranţa ca, în viitor, publicul să aibă acces la arhivă, la informaţiile care nu pot afecta viaţa privată a vreunei persoane.

Șerban Nicolae a explicat că scopul anchetei este de a stabili dacă în contextul desfiinţării SIPA informaţiile stocate „au fost folosite pentru a exercita acte de presiune”.

Senatorul PSD a spus că doreşte să afle de ce în interiorul arhivei se află un aparat de copiere.

„Nici acum nu s-a lămurit de ce s-a dus acolo un aparat de copiere, din moment ce era în discuţie doar o inventariere a documentelor, o clasificare pe categorii, o sistematizare a arhivei aşa cum s-ar face la orice depozit de documente. (...) Aş vrea să ştiu şi eu cine a decis şi care ar fi fost justificarea. Prima suspiciune ar fi că cine a avut acces în interior ar fi putut să copieze documente, să sustragă în felul ăsta informaţii fără ca cineva să observe că s-a umblat la ele pentru că documentele originale rămâneau pe loc”, a punctat Şerban Nicolae.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close