Antena 3 CNN Actualitate Un comitet din Rusia începe o anchetă în România, privind profanarea mormintelor unor soldaţilor sovietici de la Iași

Un comitet din Rusia începe o anchetă în România, privind profanarea mormintelor unor soldaţilor sovietici de la Iași

Şeful Comitetului de anchetă rus, Aleksandr Bastrîkin, a dispus aseară începerea unei investigaţii cu privire la profanarea unor morminte ale soldaţilor sovietici din cimitirul comunei Moţca, din judeţul Iaşi.

Un comitet din Rusia începe o anchetă în România, privind profanarea mormintelor unor soldaţilor sovietici de la Iași
Sursa foto: Facebook
de Mia Lungu    |    23 Mar 2022   •   11:20

"A.I. (Aleksandr Ivanovici) Bastrîkin a dispus Comitetului de anchetă al Rusiei să ia măsuri pentru stabilirea identităţii celor implicaţi cu scopul ca aceste persoane să fie aduse ulterior în faţa justiţiei conform legii prevăzute în acest sens", potrivit unui comunicat al serviciului de presă al Comitetului de anchetă, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS.

În cadrul acestei investigaţii, "preşedintele Comitetului de anchetă (rus) a dispus obţinerea informaţiilor necesare pe linia Ministerului de Externe rus", notează TASS.

Comitetul de anchetă rus - instanţa însărcinată cu principalele investigaţii penale în Rusia - a indicat că, potrivit informaţiilor de care dispune, au fost vandalizate pietrele funerare de la mormintele soldaţilor sovietici din cimitirul comunei Moţca din România, după ce persoane rămase încă necunoscute au scris cu vopsea litera "Z" - precum cea care apare pe vehiculele militare ale armatei ruse în Ucraina - pe plăcile mormintelor soldaţilor ruşi căzuţi în luptă în timpul celor două războaie mondiale, iar pe placa funerară au fost scrise literele "V" şi "Z".

Agenţia de presă RIA Novosti transmite acelaşi comunicat, dar citează o postare a Comitetului de anchetă de pe contul Telegram al acestuia.

Anchetă la Iaşi după ce pe mormintele soldaţilor ruşi din cimitirul de la Moţca a fost scrisă litera Z

Este anchetă în judeţul Iaşi, după ce pe mormintele soldaţilor ruşi din cimitirul de la Moţca a apărut litera „Z”, simbol folosit de soldaţii lui Putin în războiul din Ucraina.

Poliţiştii ieşeni au demarat o anchetă şi au întocmit un dosar penal in rem după ce pietrele funerare de la mormintele soldaţilor sovietici din cimitirul comunei Moţca, au fost vandalizate a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi.

"Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe pietrele funerare dintr-un ansamblu funerar, situat în comuna Moţca, au fost efectuate inscripţii cu vopsea. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, iar cercetările sunt continuate pentru identificarea autorului, stabilirea întregii situaţii de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun", a declarat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Iaşi, potrivit Agerpres.

Deocamdată nu se cunoaște cu exactitate cine se face vinovat de vcandalizarea pietrelor funerare. 

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close