Antena 3 CNN Actualitate Un fost polițist a descoperit o comoară veche de peste 2000 de ani: „În general găsesc doze de bere”

Un fost polițist a descoperit o comoară veche de peste 2000 de ani: „În general găsesc doze de bere”

Un tezaur cu 70 de monede din argint, din secolul II Î.H, au fost descoperite într-un sat din Olt de către un polițit aflat acum la pensie. Pe piaţa neagră, o singură astfel de monedă valorează între 180-320 de euro. 

Un fost polițist a descoperit o comoară veche de peste 2000 de ani: „În general găsesc doze de bere”
de Dana Musceleanu    |    16 Mar 2021   •   09:32

Paul Durcă, fost poliţist vreme de 20 de ani la IPJ Olt, este acum pensionar, iar din ianuarie s-a apucat să caute vestigii arheologice, prin comuna natală. Aşa a găsit, în apropierea casei părinteşti, monedele de acum două mii de ani, cu ajutorul unui detector de metale. S-a întâmplat fix pe 13 martie, zi ce s-a dovedit norocoasă pentru fostul polițist.

„La început n-am ştiut ce sunt pentru că la semnalul pe care l-a dat detectorul, în general găsesc doze de bere. (...) Am săpat. Au început să apară. M-am emoţionat, la un moment dat, pe la 20 şi ceva m-am oprit şi am sunat, am chemat autorităţile”, declară Paul Durcă, citat de Mediafax.

"Despre unul sau altul se spune că are o păsărică la cap, unii au mai multe, ba sunt și cazuri despre care se spune că au un stol. Printre ei mă includ și pe mine", s-a autocaracterizat Paul Durcă pe pagina sa de socializare unde a prezentat captura veche de peste 2000 de ani.

70 de monede de argint, ce poartă însemnele Provinciei Macedonia Prima

Monedele vor fi evaluate de un expert, iar găsitorul ar putea primi chiar 45% din valoarea tezaurului.
Astfel de monede au mai fost descoperite în Balcani şi în zona Ardeal, spune Denissa Guţică-Florescu, muzeograf la Muzeul Judeţean Olt.
Monedele descoperite în comuna Radomireşti din Olt ar putea fi dovada unui schimb comercial.
„După cum noi ştim, au fost emise limitat, într-o perioadă cuprinsă cam între 158-150 Î.H. par emisiuni din ani diferiţi pentru că vedem pe avers chipul zeiţei Artemis”, afirmă muzeograful Denissa Guţică- Florescu.

Pe piaţa neagră, o singură astfel de monedă valorează între 180-320 de euro

Cei care caută metale nu sunt agreaţi în lumea culturală. Specialiştii recunosc, însă, că ei au mai multe şanse să descopere vestigiile arheologice.

În judeţul Olt, 40 de persoane sunt autorizate să desfăşoare astfel de activităţi. Nu şi în siturile arheologice.
Gheorghe Smarandache, director Muzeul Judeţean Olt, declară: „De regulă, şantierele nu sunt atât de costisitoare. În schimb, este vorba despre echipă de lucru, despre specialişti. Este vorba, apoi, de făcut nişte caiete şi nişte referate, nişte rapoarte de lucru ale arheologilor, care sunt destul de costisitoare”.

„Detectoristul va fi recompensat de către autoritatea locală în subordinea căreia se află muzeul care are în custodie monedele. Autorii descoperirilor întâmplătoare au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului. Iar, în cazul unei descoperiri de excepţie, încă 15%”, a mai explicat muzeograful Denissa Guţică-Florescu.

×
Subiecte în articol: Olt
Parteneri
Horoscop 25 septembrie 2023. Leii au parte de certuri în cuplu
x close