Antena 3 CNN Actualitate Comunismul în România. Ceauşescu şi Pepsi-ul cel de toate zilele (GALERIE FOTO)

Comunismul în România. Ceauşescu şi Pepsi-ul cel de toate zilele (GALERIE FOTO)

Comunismul în România. Ceauşescu şi Pepsi-ul cel de toate zilele <font color=red>(GALERIE FOTO)</font>
11 Iul 2007   •   16:27

Cadouri primite de Ceauşescu de la alţi dictatori, haine ciuruite de gloanţe în timpul Revoluţiei, bocanci scâlciaţi ai deţinuţilor politici de la Sighet şi fotografii. Multe fotografii. Toate sunt adunate la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, unde a fost inaugurată expoziţia ?Comunismul în România 1945 - 1989?. ?Sunt convins că pecetea celor 44 de ani nu poate fi ştearsă prea uşor?, spune Michele Sannino, un militar italian din Florenţa venit la muzeu să înţeleagă mai bine România de acum.

Deşi într-o vacanţă de doar şase zile la noi în ţară, italianul spune că a fost atras de expoziţie mai ales pentru a înţelege cum s-a dezvoltat cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu. Şi poate înţelege. Steagul decupat în mijloc al Republicii Socialiste România, tabloul înfăţişându-l pe dictator şi discursurile ce curg din difuzoare te întorc în timp. Cu 17 ani în urmă, mileurile erau încă frumos aşezate pe televizorul cu program limitat, almanahurile cu poza ?conducătorului iubit? erau pe noptieră, iar pe masă aştepta sifonul şi, în zilele fericite, sticla de Pepsi. O părticică dintr-o altă lume este refăcută în detaliu la muzeu, iar atmosfera îi atrage mai ales pe tineri.

?Nu este prima expoziţie pe care o vizitez aici. Sunt în temă cu ce se întâmplă la Muzeul Naţional de Istorie?, spune Flavius Roaită. Elev în clasa a XI-a la Liceul Ion Barbu din Capitală, Flavius este pasionat de istorie şi crede că tot ce este adunat aici s-a făcut cu mare efort din partea organizatorilor. ?Nu este deloc puţin ceea ce se întâmplă aici, ba din contră?, vin spusele sale, ca răspuns la exclamaţia unui vizitator dezamăgit că a văzut mult prea puţine lucruri. ?E mult prea puţin despre ororile unei perioade atât de mari. A fost groaznic!?, se aud vorbele unui domn trecut de prima tinereţe, cu pălărie şi geantă dintr-o altă epocă.

?Ce e ciudat?, spune Elena Georgescu, custode la muzeu, ?este că majoritatea vizitatorilor sunt tineri. Copii de 15-16 ani vin şi nu se mai dezlipesc de vitrinele în care sunt expuse obiecte ale tinerilor morţi în 1989?.

Pe lângă darurile primite de dictator de la şefii altor state, piesa de rezistenţă a expoziţiei o reprezintă îmbrăcămintea unor oameni care au murit îndurând suferinţele regimului. O geacă verde străpunsă la mâneca dreaptă de un trasor în timpul Revoluţiei, paltonul, bocancii şi ciorapii purtaţi de generalul Constantin Cernat în temniţa de la Sighet, acolo unde a şi murit, puloverul ciuruit de gloanţe în decembrie 1989 şi cules mai apoi de pe stradă, odată cu cadavrul celui care l-a purtat ? toate sunt privite cu emoţie de copii care poate atunci nici nu erau născuţi. ?Fascinaţia îi face să stea neclintiţi în faţa obiectelor expuse şi să le asculte povestea?, mai spune Elena Georgescu. Aici, istoria e răsfoită poză cu poză şi haină cu haină.

Din expoziţie nu lipsesc instrumentele de tortură utilizate de Securitate. O măsuţă pe care este aşezată o maşină de scris, o peniţă, un telefon, o lampă şi uniforma de miliţian agăţată în cuier pregătesc scena. Lovitura vine în momentul în care privirea se loveşte de cătuşele lăsate pe joc şi de ochelarii cu lentile acoperite cu carton negru. ?A fost o perioadă groaznică, despre care trebuie să aflăm mai multe?. Este dorinţa lui Vasile Lebu, pensionar care a cunocut din plin perioada comunismului şi care acum se plimbă agale cu soţia printre exponate. Acum 20 de ani, aceste exponate erau tortura lui zilnică.

GALERIE FOTO - COMUNISMUL ÎN IMAGINI

Raluca Pantazi, Antena3.ro

×
Parteneri
Pericol de explozie pe DN2B, după un accident grav între o cisternă şi o mașină
x close