Antena 3 CNN Actualitate Urmează concedieri în România! Mii de salariați riscă să își piardă locul de muncă în urmatoarele luni

Urmează concedieri în România! Mii de salariați riscă să își piardă locul de muncă în urmatoarele luni

Mii de angajați români riscă să rămână fără serviciu, în 2023.

de Laura Dinu    |    10 Feb 2023   •   08:45

Și asta deoarece peste 6 mii de firme au dificultăți financiare. Iar oamenilor nu le va fi deloc ușor să își găsească un nou loc de muncă, pentru că multe companii vor bloca angajările. Firmele sunt afectate de majorarea taxelor, de facturile mari la energie sau gaze și de scăderea vânzărilor.   

Și în companii internaționale, care au mii de salariați în România, s-a dat startul concedierilor. Una dintre cele mai mari firme de livrări anunță că va da afară, anul acesta, peste 6% din salariații pe care îi are în întreaga lume. Mii de disponibilizări fac, la nivel global, până și giganții Microsoft, Twitter, Amazon şi Meta, compania mamă a Facebook. 

În România, peste 13 mii de firme, în care lucrează 710.000 de români, au probleme financiare, iar 67 dintre companiile de impact au datorii la bugetul de stat în valoare totală de 170 de milioane de lei. Totodată, anul trecut a crescut cu 10% numărul firmelor care au intrat în insolvență.  

”Dacă ne uităm la rezultatele din ultimul an, vedem cel puțin 6 mii de companii care sunt din această categorie a companiilor de impact, care înregistrează dificultăți financiare. 

Reducerile de personal și, în general, orice măsură de acest tip, sunt soluții punctuale la anumite probleme”, spune Paul Dieter Cîrlănaru, manager companie de insolvență.  

Specialiștii estimează că multe firme vor apela la concedieri pentru a-și reduce cheltuielile, iar mii de angajați vor rămâne fără joburi, până la finalul anului. Mulți și-au pierdut deja locurile de muncă. 

Un studiu realizat de o platformă de job-uri online arată că aproape 44% dintre angajați se tem de disponibilizări, 15% de tăierile salariale, iar 14% cred că le-ar fi greu să își găsească un alt loc de muncă.  

Cele mai afectate firme sunt din Capitală și din județele Bihor şi Cluj, în special din domeniul comerțului, construcțiilor, industriei prelucrătoare și tranzacțiilor imobiliare. 

×
Subiecte în articol: salariati concedieri
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close