Antena 3 CNN Actualitate Concediile exotice, riscuri pentru sănătate. Nu uitaţi de vaccinuri

Concediile exotice, riscuri pentru sănătate. Nu uitaţi de vaccinuri

Concediile exotice, riscuri pentru sănătate. Nu uitaţi de vaccinuri
Sursa foto: Foto: travelsplendid.ro
26 Iul 2011   •   21:52

Vacanţele exotice pot dăuna sănătăţii, dacă nu consultaţi, înainte de plecare, un medic. Acesta ne va spune care sunt bolile cel mai frecvent întâlnite în ţările în care urmează să plecăm şi ce vaccinuri trebuie să facem. În unele locuri, febra galbenă sau malaria ar putea să strice un concediu.

O vacanţă în Thailanda. Câteva zile în Peru, la Machu Pichu, oraşul pierdut al incaşilor. Două săptămâni în Brazilia, la festivalul de la Rio. Un concediu în India, la templele budiste sau un safari în Africa, pentru îndrăzneţi - sunt destinaţii de vacanţă la care visează mulţi. Exotice, dar şi periculoase.

"Poţi să te duci bine merci şi să te întorci cu o suferinţă mai mare sau mai mică", atrage atenţia dr. Carmen Creţu, specialist în medicina călătorului.

Malaria este o boală specifică Americii Centrale şi de Sud, Africii Subsahariene, Asiei de Sud -Est, dar şi Orientului Mijlociu. Febra galbenă, o boală infecţiosă gravă, e răspândită în Africa Centrală, Amazonia, dar şi America de Sud. Pot fi prevenite însă. În România, de exemplu, găsiţi unul dintre puţinii specialişti din lume în medicina călătorului.

"Sunt unele vaccinuri care necesită 2-3 administrări şi e bine să se înceapă cu cel puţin o lună înainte de data deplasării", a explicat medicul Creţu.

Tocmai de aceea, doctorul trebuie să ştie care e destinaţia şi când e stabilită plecarea. Vaccinurile vă vor subţia însă bugetul de vacanţă. Cel pentru febra galbenă costă aproape 200 de lei. Restul nu depăşeşte 100 de lei. La final, călătorul imunizat primeşte un carnet galben în care sunt trecute toate vaccinurile. De fapt, e garanţia lui că va avea parte de un concediu liniştit.

"Oamenii în general se informează şi de pe internet, din broşuri, dar sunt pachete în care agenţiile recomandă să se facă anumite vaccinuri", a precizat Noemi Hagan, reprezentant al unei agenţii de turism.

De cele mai multe ori însă, informaţiile sunt incomplete. Cel mai sigur, vorbiţi direct cu experţii.

 

×
Subiecte în articol: concedii vaccin boli
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close