Antena 3 CNN Actualitate Veste uriaşă pentru mame. Vor primi şi concediu pentru creşterea copilului, dar şi indemnizaţie

Veste uriaşă pentru mame. Vor primi şi concediu pentru creşterea copilului, dar şi indemnizaţie

Veste uriaşă pentru mame. Vor primi şi concediu pentru creşterea copilului, dar şi indemnizaţie
21 Mar 2016   •   19:01

Părinţii vor putea să beneficieze doar de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, iar indemnizaţia lunară aferentă acestuia va avea doar o limită minimă, se arată într-un proiect de act normativ ce urmează să ajungă pe lista de vot decisiv a deputaţilor, cu propunere de adoptare. În prezent, părinţii trebuie să opteze ori pentru concediu până când copilul împlineşte un an, ori pentru concediu până când copilul împlineşte doi ani, iar indemnizaţia are şi limite maxime, scrie Vocea Transilvaniei.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a trecut de Senat în septembrie 2015, iar acum urmează să ajungă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, fiind propus pentru adoptare. Asta înseamnă că, dacă va fi aprobat de deputaţi, documentul va mai avea nevoie doar de semnătura preşedintelui Klaus Iohannis pentru a se aplica.

Persoanele care, în ultimii doi ani (faţă de un an, cât se prevede acum) de dinaintea naşterii copilului, au obţinut venituri impozabile timp de minimum 12 luni vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani. În plus, spre deosebire de regulile actuale, vor putea să ceară intrarea în concediu şi persoanele care câştigă bani din silvicultură şi piscicultură.

„Persoanele care, în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară”, scrie în forma amendată a propunerii de act normativ.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close