Antena 3 CNN Actualitate O nouă categorie de români va avea dreptul la 45 de zile de concediu medical în plus! Klaus Iohannis a promulgat legea

O nouă categorie de români va avea dreptul la 45 de zile de concediu medical în plus! Klaus Iohannis a promulgat legea

O nouă categorie de români va beneficia de până la 45 de zile de concediu medical dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

O nouă categorie de români va avea dreptul la 45 de zile de concediu medical în plus! Klaus Iohannis a promulgat legea
Sursa foto: Getty Images I kyoshino
de Laura Dinu    |    24 Iun 2023   •   06:00

Românii vor avea dreptul la concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta împlinește vârsta de 12 ani.  

În momentul de față, legea stabilește că angajații au dreptul la un astfel de concediu doar până la vârsta copilului de șapte ani.  

Propunerea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.  

În prezent, OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevede că salariații care au un stagiu de asigurare de minimum șase luni în ultimele 12 luni pot solicita concediul medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav. 

Concediul și indemnizația se acordă până la vârsta de șapte ani a copilului sau până la vârsta de 18 ani pentru copilul cu handicap, pentru afecțiunile intercurente. Iar în cazul copilului cu afecțiuni grave, dreptul se acordă până ce acesta împlinește 18 ani. 

Inițiatorii legii spun că un copil bolnav cu vârsta de peste șapte ani nu poate fi lăsat singur acasă pentru a se îngriji singur sau a-și administra singur medicația. Vârsta minimă de la care un copil poate fi lăsat singur acasă (și în acel caz doar pentru câteva ore) este de 12 ani, în opinia psihologilor.  

„Scopul principal al modificării legislative este asigurarea cadrului legal pentru părinți de a-și îngriji în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani, fără a fi nevoie să recurgă la alte tipuri de concedii”, scriu inițiatorii, potrivit avocatnet.ro.

Principalele prevederi ale legii:  

  • pentru a fi solicitat, salariatul trebuie să fi cotizat la sistemul public de sănătate timp de minimum șase luni în ultimele 12 luni; 
  • cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul (media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu); 
  • indemnizația, care se suportă integral din bugetul statului, se poate acorda numai unuia dintre părinți, nu ambilor părinți; 
  • concediul se acordă, de principiu, timp de 45 de zile calendaristice pe an (însă în anumite situații perioada poate fi mai lungă). 

Atenție! Legea mai trebuie doar publicată în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Prevederile sale intră în vigoare în trei zile de la publicare. 

×
Subiecte în articol: concediu medical
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close