Antena 3 CNN Actualitate Condiţiile FMI pentru România. Ce se va întâmpla din toamnă cu Romgaz, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia

Condiţiile FMI pentru România. Ce se va întâmpla din toamnă cu Romgaz, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia

Condiţiile FMI pentru România. Ce se va întâmpla din toamnă cu Romgaz, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia
18 Iul 2013   •   07:22

Mai multe companii de stat ar trebui privatizate, iar altele restructurate pentru ca înţelegerea dintre România şi FMI să poată continua, declarat directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.

Termenii negocierii sunt ţinuţi la secret până în momentul în care reprezentanţii FMI îşi vor da acceptul pentru noul acord.

Printre companiile care ar urma să fie listate la bursă chiar din toamnă se află Romgaz, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia. În vara anului următor ar urma  să fie scos la vânzare şi primul pachet minoritar de acţiuni de la Hidroelectrica.

Până acum, mai multe companii de stat ar fi trebuit privatizate, dar Guvernul nu a găsit investitori sau nimeni nu şi-a dorit să le cumpere. Printre aceastea sunt Nuclearelectrica, Complexul Energetic Hunedoara, Termoelectrica şi Oltchim.

Un alt subiect fierbinte al înţelegerii cu FMI se referă la reducerea datoriilor statului faţă de companii. În aprilie România avea de plătit 750 de milioane de lei, iar la finalul lunii iunie datoriile erau de 500 de milioane de lei. Cu toate acestea ţinta nu a fost atinsă deoarece datoriile ar fi trebuit reduse la 300 de milioane de lei.

Noul acord cu FMI ar urma să fie unul de tip preventiv, din care România să se împrumute doar în condiţii excepţionale, de criză.


×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close