Antena 3 CNN Actualitate Condițiile în care românii din Diaspora se pot întoarce în țară de Sărbători

Condițiile în care românii din Diaspora se pot întoarce în țară de Sărbători

Autorităţile de la Bucureşti se tem de o explozie a cazurilor de COVID în perioada sărbătorilor dar nu au anunţat, deocamdată, înăsprirea restricţiilor menite să diminueze pandemia.

Condițiile în care românii din Diaspora se pot întoarce în țară de Sărbători
Sursa foto: Pixabay.com
de Georgiana Adam    |    15 Dec 2020   •   20:15

Îngrijorarea decidenţilor sanitari are în vedere două aspecte: revenirea în ţară, de Crăciun, a românilor aflaţi la muncă în străinătate şi situaţia epidemiologică defavorabilă din majoritatea ţărilor de pe contintul european. 

În cazul celor care vin în România dintr-o zonă sau ţară aflată pe lista de risc epidemiologic se aplică măsura carantinării, dacă durata de şedere este mai mare de trei zile.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a reconfirmat că aceia care revin în România pentru a petrece sărbătorile de iarnă trebuie fie să prezinte un test negativ COVID-19, fie să stea în carantină, în funcție perioada de şedere pe teritoriul naţional.

"După cum știți, sunt acele țări care au o rată de infectare mai mare că a noastră. Condițiile sunt aceleași: dacă vin pentru trei zile vin cu un test, realizat în maxim 48 de ore, negativ. Dacă vin pentru mai mult timp intră în carantină, cu posibilitatea că în cea de-a 8-a zi să facă acel test, iar dacă este negativ în cea de-a 10-1 să iasă din carantină", a precizat ministrul.

Lista ţărilor "galbene", actualizată de CNSU odată cu prelungirea stării de alertă

Lista ţărilor din aşa numita zonă galbenă, de risc epidemiologic şi care obligă la carantinare, a fost actualizată prin decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din 10 decembrie şi poate fi consultată aici.

Pe listă se află Italia, Austria, Ungaria, Bulgaria, Portugalia, Croația, Slovenia, Suedia, Elveţia, Danemarca dar şi Statele Unite ale Americii.

În ceea ce-i priveşte românii rezidenţi pe teritoriul naţional, autorităţile au dat în mai multe rânduri asigurări că nu se va reinstitui carantina naţională însă carantina la nivel local se va dispune în funcţie de existenţa focarelor şi de evoluţia ratei de infectare.

 

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close