Antena 3 CNN Actualitate Consilierul guvernatorului BNR: Facem analize să vedem cât pot rezista băncile dacă păsuiesc românii cu credite

Consilierul guvernatorului BNR: Facem analize să vedem cât pot rezista băncile dacă păsuiesc românii cu credite

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat ce s-ar putea întâmpla în România, pe plan economic, din cauza crizei provocate de coronavirus.

Consilierul guvernatorului BNR: Facem analize să vedem cât pot rezista băncile dacă păsuiesc românii cu credite
18 Mar 2020   •   22:20

"BNR colaborează cu Guvernul, dar BNR nu poate spune ce să facă Guvernul. Poate să spună ce trebuie să facă întregul sistem bancar. Știam că SUA alocă o mie de miliarde de doalari. Prima cifră care se anunță e o cifră de deschidere. Nu va rămâne așa. Dacă ne gândim la criza din 2008-2010, SUA a pornit de la 700 de miliarde. Rămâne de văzut dacă această criză va fi mai gravă. Sper să nu fie adevărat că vom avea un milion de șomeri. Înseamnă că multe lucruri se vor deregla", a spus consilierul guvernatorul BNR la Antena 3.

Adrian Vasilescu a explicat că băncile nu sunt în pericol să cadă din cauza unei posibile crize economice.

"Avem 36 de bănci. Arată că sunt solide, nicio bancă nu e în pericol să cadă. Lichiditatea e la un nivel acceptabil. BNR e pregătită să intervină. Ne gândim că avem o realitate care ne ajută foarte puțin.

Băncile adună bani de la populație și dau credite. Nivelul de credite a crescut semnificativ. Acum se pune problema că cei care au aceste creșteri se uită dacă nu cumva vor fi trimiși în șomaj. Aceste lucruri sunt analizate. Aici nu merg decizii după ureche, trebuie analize foarte clare. Avem câteva bănci de importanță strategică. Ce se întâmplă într-o bancă de importanță strategică se reflectă și la alte bănci".

Pot băncile să ofere o păsuire pentru români ca să-și poată plăti ratele?

"Se pot face analize să vedem cât pot rezista băncile dacă păsuiesc românii. Nu pot să fac o estimare. Se și schimbă lucrurile de la o zi la alta".

Întrebat de Mugur Ciuvică dacă confirmă sau infirmă faptul că la criza din 2008 cetățenii au susținut băncile, prin plata taxelor și impozitelor, consilierul guvernatorului BNR a explicat că "în România nu s-a întâmplat așa ceva".

"În SUA, în Marea Britanie s-a testat așa ceva. În România nu s-a întâmplat așa ceva. Băncile nu au fost susținute din banii populației, dar băncile sunt interesate acum să păsuiască românii. Acum există posibilitatea să fie susținută populația care are credite, dar nu în condițiile în care băncile sunt în pericol să cadă. Unele bănci au și anunțat, procesul a început. BNR face analize și, în funcție de aceste analize, fiecare bancă decide ce va face", a mai spus Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR: Facem analize să vedem cât pot rezista băncile dacă păsuiesc românii cu credite

×
Subiecte în articol: Adrian Vasilescu
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close