Antena 3 CNN Actualitate Consiliul pentru Combaterea Discriminării: Ordonanţa privind concediul maternal încalcă principiul egalităţii

Consiliul pentru Combaterea Discriminării: Ordonanţa privind concediul maternal încalcă principiul egalităţii

Consiliul pentru Combaterea Discriminării: Ordonanţa privind concediul maternal încalcă principiul egalităţii
Sursa foto: Foto: Intact Images
16 Dec 2010   •   21:11

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării consideră că Ordonanţa de Urgenţă privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu aplicabilitate din 1 ianuarie 2011, încalcă principiul egalităţii de tratament. Potrivit preşedintelui PC, Daniel Constantin, CNDR a răspuns, astfel, unei scrisori înaintate de conservatori în care se solicită o expertiză de specialitate în problema adoptării acestei Ordonanţe.

''Concluzia acestui răspuns primit de la Consiliu spune foarte clar că toţi copiii care sunt chiar concepuţi în luna decembrie şi care se nasc în perioada 1 ianuarie - 1 octombrie 2011, după calculele noastre, trebuie să beneficieze de prevederile vechii ordonanţe - OUG 148/2005, privind susţinerea familiei în vedere creşterii copilului. (...) Aceasta este o probă clară a incompetenţei Guvernului României şi, în special, a primului-ministru Emil Boc, care, în goana aceasta nebună de sărăcire a populaţiei, în disperarea, probabil, intenţionată a dânsului de asuprire a categoriilor defavorizate, semnează ordonanţe de urgenţă încă o dată care sunt considerate că încalcă legile fundamentale ale României. (...) De această dată, incompetenţa Guvernului Boc şi a premierului este certificată chiar de o agenţie din directa subordonare a acestuia şi mă refer aici la CNCD'', a declarat Constantin, într-o conferinţă de presă.

CNCD motivează în documentul trimis conservatorilor că această modificare încalcă prevederile art. 654, alin. 2 din Cod Civil, conform căruia ''copilul conceput este considerat că există''. Totodată, Consiliul admite că părinţii copiilor concepuţi care urmează să se nască după 1 ianuarie au avut în vedere normele legale în vigoare, modificarea actului normativ intervenită între data conceperii copilului şi data naşterii acestuia încalcă principiul egalităţii de tratament sub două aspecte.

''Chiar dacă Ordonanţa prevede că indemnizaţia se acordă părinţilor şi am fi tentaţi să credem că aceasta s-a adoptat în considerarea părintelui, practica recentă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a arătat că de fapt această indemnizaţie este un drept al copilului de care beneficiază părintele ce urmează să-l crească şi să-l întreţină'', se mai arată în motivarea CNCD.

Liderul PC a solicitat Guvernului Boc să modifice imediat această Ordonanţă, sub aspectul intrării în vigoare, pentru că, potrivit Codului Civil, aceasta nu poate fi pusă în aplicare decât după data de 1 octombrie 2011.

''PC va acţiona şi va susţine orice mamă care naşte în perioda 1 ianuarie - 1 octombrie 2011 să dea statul în judecată, pentru că, în conformitate cu Codul Civil, copiii născuţi în această perioadă trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi conform OUG 148/2005'', a mai spus Constantin.

Daniel Constantin, despre decizia CNCD


×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close