Antena 3 CNN Actualitate Constanţa. Un bărbat a fost reţinut după ce a încercat să înşele Primăria cu aproape 1,5 milioane de lei

Constanţa. Un bărbat a fost reţinut după ce a încercat să înşele Primăria cu aproape 1,5 milioane de lei

Constanţa. Un bărbat a fost reţinut după ce a încercat să înşele Primăria cu aproape 1,5 milioane de lei
Sursa foto: Foto: Mediafax
06 Oct 2012   •   13:22

Un bărbat a fost reţinut de procurorii constănţeni după ce, prin intermediul unei firme, a încercat să înşele Primăria comunei Pecineaga cu aproape un milion şi jumătate de lei, el dând în judecată administraţia locală, care a refuzat să plătească banii, ceruţi pentru lucrări fictive.
   
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, în anul 2011, în calitate de fost reprezentant al SC A.M.C. SRL Constanţa, bărbatul, Radu Birea, de 36 de ani, din localitatea Drăgăneşti (Olt), a încercat să inducă în eroare Primăria Pecineaga prin notificarea pentru achitarea sumei de 1.440.981 de lei, reprezentând contravaloarea unor facturi pretins datorate.
   
Primăria ar fi trebuit să achite aceşti bani pentru montarea a 650 de lămpi de iluminat stradal, lucrare realizată de firma lui Birea în anul 2008, deşi în realitate montase doar 150 de astfel de lămpi.
   
Pe de altă parte, anchetatorii au mai stabilit că Radu Birea nu a înregistrat în contabilitatea firmei o factură fiscală emisă pentru plata lucrării realizate efectiv şi astfel nu a achitat impozit pe profit de 23.040 de lei şi TVA de 27.360 de lei. De asemenea, nici pentru alte patru facturi, în valoare totală de 1.027.340 de lei, reprezentând plata pentru lucrări inexistente în beneficiul aceleiaşi primării, el nu a realizat înregistrări în contabilitatea firmei, aşa încât s-a sustras de la plata impozitului pe profit, în sumă de 138.063 de lei şi a TVA de 163.949 lei.
   
Întrucât primăria a refuzat achitarea pretinselor datorii, Birea a intentat acţiune civilă în instanţă, iar în faţa magistraţilor a prezentat ca fiind reale facturile contrafăcute şi a încercat prin declaraţii false şi documente nereale să obţină un titlu executoriu pentru pretenţiile sale. În timpul investigaţiilor penale s-a constatat că sediul declarat al societăţii comerciale deţinute de Birea era unul fictiv, cu scopul de a se sustrage de la verificările fiscale.
   
Pe numele său procurorii au formulat propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, sub forma tentativei, de evaziune fiscală, prin neînregistrarea în evidenţele financiar-contabile a tuturor facturilor emise şi declararea unui sediu fictiv şi fals în declaraţii.

×
Subiecte în articol: barbat primarie comuna datorie suma inselaciune
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close