Antena 3 CNN Actualitate Constănţeanul ars care a fost transferat cu întârziere la un spital din Belgia a murit

Constănţeanul ars care a fost transferat cu întârziere la un spital din Belgia a murit

Ministerul Sănătății a anunțat luni dimineață că bărbatul de 51 de ani, care a suferit arsuri pe 64% din suprafața corpului și care a fost tranferat în Belgia, a murit. Ministerul a trimis Corpul de control pentru a verifica modul în care a fost tratat acesta în 3 spitale din țară.

Constănţeanul ars care a fost transferat cu întârziere la un spital din Belgia a murit
de Andreea Cigolea    |    15 Feb 2021   •   10:36

Potrivit Ministerului Sănătății, bărbatul în vârstă de 51 de ani care, în data de 20 ianuarie 2021, a suferit o arsură prin electrocutare pe aproximativ 64% din suprafață corporală și politraumatism prin cădere de la înălțime, și care a fost transferat, în 29 ianuarie 2021, la un spital din Belgia, a murit. Bărbatul a fost victima unui accident de muncă.

Pacientul a fost transportat inițial la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, iar, apoi, în 21 ianuarie 2021, a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași.

Transferul acestuia în Belgia a fost amânat cu o zi, din motive tehnice

„În data de 28 ianuarie 2021, misiunea de zbor pentru transferul în Belgia a fost anulată din motive tehnice, conform Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București. A doua zi a fost transferat, cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naționale, la Centre des Grands Brûlés - IMTR din cadrul Grand Hôpital de Charleroi din Loverval, Belgia”, a transmis Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis trimiterea Corpului de control al ministrului la cele trei unități medicale din România unde a fost internat pacientul pentru realizarea unui raport privind îngrijirile medicale care i-au fost acordate pacientului.

Medicul din Belgia, detalii despre starea gravă în care pacientul a fost transferat

Medicul Ciprian Isacu care l-a tratat pe constănţean la spitalul din Belgia a spus că pacientul a ajuns acolo cu patru bacterii şi o ciupercă pe care le-a contactat în spitalele din România.   „Sunt patru bacterii, plus o ciupercă, dar astea sunt detalii. Am vorbit cu familia. E în viaţă, se luptă, l-am operat deja de trei ori. Există un risc minim la nivelul unui picior, dar o să treacă. (…) Mirosea şi era cu nişte comprese direct pe piele, nici măcar o cremă! Au făcut inciziile la fasciotomia de la Constanţa la dreapta, dar n-au făcut în stânga, de aici riscul la nivelul membrului inferior stâng şi restul… El a venit vineri, în fiecare zi i-a fost schimbat pansamentul şi l-am operat de trei ori”, a declarat Ciprian Isacu.

Primul spital unde pacientul a fost internat aproximativ 24 de ore a fost Spitalul Judeţean de Urgenţă din Constanţa. Aici a ajuns bărbatul de 52 de ani, victima unei electrocutări.    „Pacientul a stat la noi 24 de ore, în care a beneficiat de toate tratamentele corecte. Am înţeles că s-a afirmat că nu i s-a făcut fasciotomia. Nu este adevărat, i s-a făcut fasciotomie, i s-a făcut tot ceea ce trebuia făcut. După 24 de ore a plecat la Iaşi”, a declarat pentru Adevărul medicul Ioan Tofolean, managerul Spitalului Judeţean Constanţa.   Managerul explică faptul că pacientul avea arsuri pe o suprafaţă mare a corpului, iar conform protocoalelor medicale trebuia transferat de urgenţă într-un centru de arşi.  

Şi soţia pacientului a declarat că soţul ei nu a fost internat la Constanţa decât o noapte. „Doamna doctor de aici i-a făcut primele incizii. A curăţat, a făcut ce s-a putut în condiţiile astea. Si ştiu ca a primit îngrijirile necesare în acea noapte. Eu nu sunt medic... Nu ştiu şi nu-mi permit sa comentez actul medical”.  

De asemenea, Spitalul Judeţean Constanţa a transmis următorul punct de vedere oficial: "Pacientul a fost adus în stare extrem de gravă la UPU, în cursul serii de 20 ianuarie, cu arsuri pe aproximativ 70% din suprafaţa corpului. O echipa medicală multidisciplinară a intervenit de urgenţă conform protocoalelor de tratament în cazul arsurilor severe. Pacientul a necesitat intubaţie şi ventilaţie mecanică la ATI, a fost stabilizat iar a doua zi (în mai puţin de 24 de ore) a fost transferat cu elicopterul la Spitalul Sf. Spiridon Iaşi, secţia Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri. Până la momentul transferului, s-a efectuat toaletarea plăgilor în blocul operator, au fost recoltate inclusiv culturi bacteriene, conform protocoalelor. Menţionăm că pe mediile de cultură nu s-a dezvoltat floră patogenă."

Citeste mai mult: adev.ro/qok84g

×
Subiecte în articol: Belgia
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close