Antena 3 CNN Actualitate Construcţiile, domeniul cel mai dinamic de pe piaţa muncii din România

Construcţiile, domeniul cel mai dinamic de pe piaţa muncii din România

Construcţiile, domeniul cel mai dinamic de pe piaţa muncii din România
12 Oct 2008   •   11:12

Piaţa muncii din România este în schimbare. Numărul persoanelor care lucrează în agricultură a scăzut drastic în ultimii ani. În schimb s-au înmulţit joburile în turism şi în construcţii. De altfel, construcţiile reprezintă domeniul cel mai dinamic. Domeniul cel mai afectat şi în care se resimte o acută criză de personal, este cel agricol. În ultimii ani numărul celor care lucrează în agricultură a scăzut drastic. Practic, în ultimii cinci ani, aproximativ o jumătate de milion de persoane au plecat din acest sistem, arată un raport publicat recent de Eurofound, Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă.
Un declin al forţei de muncă se întâlneşte şi în alte domenii ca educaţia, sănătatea sau asistenţa socială. În schimb a crescut numărul celor care lucrează în construcţii, retail, turism şi în industria alimentară. Contrar tendinţei din vestul UE, în ţara noastră s-a înrtegistrat o creştere a numărului de locuri de muncă în sectorul producţie. În occident, acest domeniu pierde constant locuri de muncă, după ce marile companii s-au orientat spre zone cu forţă de muncă mai ieftină, precum România.
Numai anul trecut, în nord-vestul României au fost create peste 23.000 de noi locuri de muncă în urma investiţiilor străine. Raportul Eurofound arată totodată că mai puţin de jumătate din forţa de muncă a României lucreazã în servicii, spre deosebire de vechile state membre, unde procentul este de aproximativ 70%.
Antena 3

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close