Antena 3 CNN Actualitate Consultările de la Cotroceni pe tema legilor Justiției s-a încheiat: Referendumul e o decizie care aparține Președintelui și e eminamente politică

Consultările de la Cotroceni pe tema legilor Justiției s-a încheiat: Referendumul e o decizie care aparține Președintelui și e eminamente politică

Consultările de la Cotroceni pe tema legilor Justiției s-a încheiat: Referendumul e o decizie care aparține Președintelui și e eminamente politică
Sursa foto: Foto: presidency.ro
27 Mar 2019   •   18:49

Update:  Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar s-au încheiat. 

Judecătorul Dana Gîrbovan a vorbit despre discuțiile purtate la Cotroceni.

”Discuțiile s-au focusat pe legile Justiției, cu o notă mai specifică pe secția de investigare a infraciunilor din Justiție. Nu a fost o temă propusă aceasta de către Președinte, ci din discuțiile purtate de magistrați. Au fost aduse păreri pro și contra cu privire la acest subiect.

Președintele a precizat că nu e vorba de Referendum. Din punctul nostru de vedere noi ne-am exprimat îngrijorările că acest Referendum ar putea afecta încrederea cetățenilor în Justiție, iar acest subiect ar putea fi politizat. Klaus Iohannis ne-a asigurat că nu va fi cazul. 

Referendumul este o decizie care aparține Președintelui și este eminamente politică. El a zis că poartă rolul de mediator.

Justiția ca atare nu poate fi temă de referendum. Prin referendum se cere părerea poporului cu privire la două răspunsuri care trebuie să fie deopotrivă valabile, ori în ceea ce privește Justiția nu există decât un răspuns valabil, adică o Justiție independentă, într-un stat care e democratic și care respectă statul de drept”, a declarat Dana Gîrbovan.

Știrea inițială: Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar a început, miercuri, la Palatul Cotroceni. 

"O remarcă pentru publicul general şi, evident, pentru invitaţii mei: astăzi discutăm despre justiţie şi despre legile justiţiei, ca să nu apară impresii eronate", a precizat şefului statului înainte de începerea discuţiilor. 

La întâlnire participă reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România, ai VeDem Just, Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţiei, Asociaţiei Procurorilor din România, Asociaţiei LiderJust, Asociaţiei Magistraţilor din România. 

Marţi, şeful statului a avut consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pentru justiţie. La final, Elena Ghioc, fondator al organizaţiei Iniţiativa România, a anunţat că preşedintele a transmis în cadrul întâlnirii că referendumul pe tema Justiţiei va fi organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

×
Subiecte în articol: magistrati Iohannis Klaus Iohannis
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close