Antena 3 CNN Actualitate Copacul pe care să nu-l plantezi lângă casa ta. Sunt riscuri mari la care te expui, dar şi amenzi

Copacul pe care să nu-l plantezi lângă casa ta. Sunt riscuri mari la care te expui, dar şi amenzi

Orice curte, fie că este proprietate personală sau cea din faţa blocului, are în jurul ei copaci, însă sunt anumite specii care nu trebuie plantate.

Copacul pe care să nu-l plantezi lângă casa ta. Sunt riscuri mari la care te expui, dar şi amenzi
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    13 Feb 2023   •   13:19

Oamenii dintotdeauna au trăit cu copaci lângă locuințe, însă e bine de știut că nu orice copac este potrivit pentru fi plantat lângă o casă.

Spațiile cu iarbă sau cu gazon au farmecul și utilitatea lor, bordurile cu flori multicolore nu au cum să lipsească din nicio curte, iar copacii țin de umbră pe timpul verii și sunt foarte frumoși în orice anotimp.

Pe baza experiențelor, se poate spune că acei copaci care ating înălţimi mari şi au rădăcini dezvoltate pe orizontal nu ar trebui să fie plantați lângă nicio clădire.

Alegerea copacilor potriviţi nu este o sarcină dificilă, cerând doar timp și muncă de cercetare. 

Din păcate, când vine vorba de amenajarea unei grădini, mulţi oameni iau în considerare numai însuşirea unui arbore de a oferi umbră și răcoare în timpul lunilor fierbinți de vară sau aspectul exotic şi inedit, iar acest lucru nu este suficient.

Plopul, spre exemplu, este un copac ce are rădăcinile foarte dezvoltate și poate afecta fundația și deteriora clădirea. De aceea, el ar trebui evitat în curte.

Plopul are și un trunchi firav, care la o rafală de vânt mai puternică se poate rupe, cădea și poate provoca un accident sau deteriorarea unor bunuri aflate în apropierea casei.

În plus, trunchiul plopului este predispus la putrezire, ceea ce îl face foarte instabil în timpul furtunilor severe. 

Mulţi îl preferă altor specii pentru că este un arbore rezistent, nepretenţios, cu creştere rapidă și se întreține foarte uşor. O fi el înalt şi falnic, dar are o rădăcină superficială și moale. 

În afară de faptul că plopul este destul de fragil, acesta poate fi şi afectat de insecte și boli, ceea ce îl face şi mai expus la intemperii. 

Mai mult, puful de plop în timpul înfloririi copacilor poate provoca alergii la anumite persoane.

Un alt copac ce ar trebui să fie departe de o casă este nucul. El are un sistem rădăcinos puternic și ramificat ce poate distruge fundația unei case, dacă este plantat prea aproape.

Acest copac poate crește până la 16-20 m înălțime, creând o umbră puternică datorită coroanei, astfel încât nicio plantă nu va mai crește sub el. 

La fel, brazii, pinii și molizii sunt foarte frumoși, încântă privirea pe tot parcursul anului și mulți oameni se gândesc să decoreze curtea cu aceste conifere. 

Nu e tocmai bine, aceşti copaci sunt periculoși pentru că pot crește până la dimensiuni impresionante, iar în timpul unei furtuni, fulgerul lovește întotdeauna locurile înalte, iar arborele poate cădea și distruge casa, potrivit antenasatelor.ro.

Amenzi, dacă plantezi cum vrei flori, gazon sau copaci în grădina blocului

În plus, poate nu mulţi ştiu că gospodari de la bloc nu mai au voie să-și îngrijească grădina după bunul plac, riscând altfel amenzi.

Oamenii trebuie să scoată o autorizație de la primărie și dacă vor să planteze iarbă, o panseluță sau un copac În sens contrar, riscă amenzi de până la 2.500 de lei.

Consiliul Local a doptat un regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Galați, un ghid care arată ce este și ce nu este permis în spațiul public. 

Astfel, printre altele, "plantarea pe domeniul public şi în aliniamentele stradale, de arbori şi arbuşti fructiferi de orice fel, este strict interzisă". 

Amenzile pentru orice abatere sunt cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei, potrivit expressdedunare.ro.

×
Subiecte în articol: copac plop
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close