Antena 3 CNN Actualitate Copacii care nu vor mai putea fi tăiaţi. Legea a fost adoptată de Parlament

Copacii care nu vor mai putea fi tăiaţi. Legea a fost adoptată de Parlament

Mii de arbori din România nu vor mai ajunge mobilă, după ce legea pentru protecția lor a fost adoptată săptămâna aceasta de Parlament.

Copacii care nu vor mai putea fi tăiaţi. Legea a fost adoptată de Parlament
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    01 Apr 2023   •   13:45

Mii de arbori seculari din România nu vor mai ajunge mobilă de lux, spun reprezentanții USR, după ce legea pentru protecția arborilor remarcabili a fost adoptată săptămâna aceasta de Parlament.

"România are încă mulți arbori seculari, în păduri și în afara lor, cu o valoare inestimabilă, dar ei sunt permanent în pericol și mult prea mulți au devenit, în ultimii ani, mobilă de lux sau lemne de foc. 

Legea nou adoptată își propune să îi protejeze. Mai sunt și alți pași de făcut pentru protejarea pădurilor și naturii din România și vom continua să depunem inițiative în acest sens", a declarat Diana Buzoianu, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților.

Legea, inițiată de parlamentarii USR Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu, prevede înființarea unui registru oficial și posibilitatea ca fiecare cetățean să facă cerere pentru înregistrarea arborilor seculari din localitatea sa. 

Odată înregistrați, arborii seculari nu vor mai putea fi tăiați decât în cazuri cu totul și cu totul excepționale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Conform unei statistici recente, aproximativ 5.000 de arbori s-ar încadra pentru înregistrare în viitorul Catalog al arborilor remarcabili. Odată ce legea va intra în vigoare, tăierea lor va fi permisă în condiții deosebit de stricte.

"Mă bucur că am reușit să îi convingem pe colegii noștri din Parlament de necesitatea acestei legi și că, trecând peste diferențele de culoarea politică, au votat favorabil. 

Împreună am reușit, astfel, să le asigurăm arborilor remarcabili protecția necesară, dar și copiilor noștri un exemplu de respect pentru trecutul acestei țări", precizează senatorul USR Aurel Oprinoiu, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: arbori seculari copaci copaci tăiaţi
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close