Copiii nu mai au încredere în părinţi şi sunt din ce în ce mai izolaţi, din cauza pandemiei şi a şcolii online

de Adrian Iclozan    |    06 Ian 2021   •   13:30
Copiii nu mai au încredere în părinţi şi sunt din ce în ce mai izolaţi, din cauza pandemiei şi a şcolii online Hepta

Pericolele care-i pândesc pe copii în mediul online s-au amplificat în timpul pandemiei. Concluzia apare într-un studiu realizat de World Vision România despre timpul petrecut de cei mici în mediul virtual.

Astfel, conform sursei citate, pandemia şi şcoala online au dus la o izolare a elevilor, care nu au mai comunicat la fel de mult cu profesorii şi colegii.

Comunicarea copiilor cu părinţii a avut, de asemenea, de suferit deşi aceştia locuiesc, cel mai adesea, sub acelaşi acoperiş.

Pe fondul sentimentului accentuat de singurătate resimţit de copii, aceştia sunt mult mai vulnerabili la pericolele şi modele negative din mediul online.

Potrivit studiului World Vision România, cei mai afectați sunt copiii de la țară și din familiile sărace.

World Vision România: În anul pandemiei, încrederea în părinţi a scăzut cu 14%

"Peste 20% dintre copiii care trăiesc în mediul rural afirmă că sunt doar uneori sau nu sunt niciodată fericiți, iar o pondere de 7% afirmă că au o viață rea.

Copiii din mediul rural ori din alte categorii vulnerabile, fără posibilităţi materiale, sunt, astfel, victimele perfecte ale manipulatorilor media. Pentru ei, singura șansă la un viitor este educația, un sistem modern de învățământ, care să le ofere tuturor copiilor şanse egale, indiferent de mediul de proveniență și starea materială a familiei", susţine Fundaţia World Vision România.

Reprezentanții fundației atrag atenția și asupra atacurilor din mediul online împotriva profesorilor.

"Din păcate, instigarea copiilor la atacuri împotriva profesorilor, pe care Fundaţia World Vision România o condamnă ferm, este simptomul unei crize de autoritate atât în familie, cât şi în şcoală, unde corpul profesoral joacă un rol esențial. Profesorii nu pot fi în niciun caz considerați inamici ai copiilor sau ai drepturilor și libertăților acestora. Discuțiile și argumentele despre teme de interes pentru societate, precum educația, nu se pot duce decât într-un climat de civilitaţie, cu respect reciproc pentru punctele de vedere ale tuturor părților", arată reprezentanții World Vision România.

De ce proliferează şi au succes în pandemie "mentori" online precum Alexandru Cumpănaşu

Studiul "Bunăstarea copilului din mediul rural" derulat în 2020 de fundaţie arată că aproape o cincime din copiii de la țară nu se simt susţinuţi niciodată de toată familia, nici dacă e vorba despre familia extinsă, între membrii căreia se numără unchi, mătuși etc.

6% dintre copii nu au încredere niciodată, sau doar uneori, în adulții cu care locuiesc. 8% dintre copii cred că familia nu este niciodată alături de ei când au nevoie de ajutor, iar 23% dintre ei susţin că un membru al familiei petrece timp cu ei doar uneori sau niciodată.

Încrederea copiilor în părinţi a scăzut cu 14% în 2020, ajungând la 79%.

Pe acest fond, succesul public al unor personaje care insuflă şi instigă la ură şi care au priză la copii nu este deloc surprinzător, concluzionează World Vision România.

x close