Antena 3 CNN Actualitate Copii de personaje importante cu droguri. De unde făceau rost de substanțe interzise tinerii săltați și cine îi învăța să le prepare

Copii de personaje importante cu droguri. De unde făceau rost de substanțe interzise tinerii săltați și cine îi învăța să le prepare

Val de acțiuni și descinderi, promisiuni că se declară război drogurilor, inclusiv cu discutarea problemei în CSAT. Scandal între politicieni, acuzații și propuneri de introducere de testări antidrog în Parlament. Așa continuă lupta cu drogurile și traficanții, după furia și indignarea provocate de tragedia de la 2 Mai.

Copii de personaje importante cu droguri. De unde făceau rost de substanțe interzise tinerii săltați și cine îi învăța să le prepare
de Andreea Sava    |    24 Sep 2023   •   14:40

DIICOT este într-o adevărată frenezie, ceea ce nu este deloc un lucru rău. Doar că ne așteptăm ca finalul să fie devoalarea și destructurarea de mari rețele de trafic de droguri, ceea ce până acum nu se prea îndrăznește.

Ce reiese deocamdată foarte grav sunt o serie de rețele de dealeri, copii, adolescenți, tineri de până în 25 de ani ce au împânzit Capitala și țara.

După două zile de festival, în zona de fițe a Mamaiei au fost peste 30 de persoane ridicate cu droguri. Polițiștii antidrog au descins și la un traficant despre care spun că ar fi vândut droguri pe toată perioada festivalului. De ce nu a fost prins chiar când vindea, ci după eveniment, rămâne un mister.

La fel cum, și în cazul rețelei din jurul lui Vlad Pascu, ni se zice doar că ar fi vândut droguri toată vara, în restaurante și cluburi de lux din București și de pe litoral. Dar nu s-a făcut niciun flagrant în timpul acestor vânzări. Sau să se meargă mai departe pe fir, dacă patronii locantelor cu pricina erau la curent sau nu cu ce se întâmpla în cluburile lor.

La Tulcea, au fost reținuți și arestați șapte tineri, între care și doi elevi, unul fiind minor chiar, despre care ni se spune că au vândut în 2022 și anul ăsta, până acum, în septembrie, cocaină și canabis chiar și în școli.

Din casele lor, polițiștii antidrog au ridicat inclusiv cântare electronice și grindere, iar ei erau acoperirea perfectă, fiindcă aveau acces în cercurile de tineri, adică și în școală.

În paralel, în Galați și în Vrancea, o altă grupare de 13 tineri, ridicată pentru trafic de droguri de mare risc. Și aici s-au găsit cântare de mare precizie, grindere și tot tacâmul pentru ca afacerea să meargă unsă.

Dar de unde luau drogurile, pe care apoi să le prepare și să le împartă în porții? De unde au învățat metodele și de unde au luat cele necesare?

Că nu e ca și cum se învață la școală, la Chimie sau există vreun ghid ABC al micului dealer de droguri aspirant. Asta nu ne mai spun nici DIICOT, nici brigăzile de crimă organizată.

În mod evident, asistăm la un modus operandi, în care tinerii din diverse medii mai întâi sunt încântați la petreceri, adunări de prieteni sau cluburi să încerce droguri; apoi devin dependenți, apoi, la rândul lor, racolează alți prieteni și vând mai departe. Este acoperirea și totodată, rețeaua perfectă.

Iar în cazul unui anturaj plin de copii, de personaje sus-puse, bogate sau foarte importante, miza este și mult mai mare, din mai multe perspective.

Vorbim, de exemplu, despre copilul unei doamne care lucrează la Parchetul Militar, cunoscut sub porecla de Manevră - 23 de ani și, potrivit DIICOT, distribuitor de canabis, amfetamină și alte droguri de risc și mare risc. Altul, fiul unei profesoare celebre din București, iar altul, băiatul unui alt funcționar al statului român, detașat la o ambasadă.

Acesta din urmă, într-un alt clip, apare bând detergent de vase și în multe altele, privirea lui este tulbure și rătăcită. În altul merge în lesă, răspunde la comenzi și latră ca un câine.

Pe lângă acest anturaj constant al lui Vlad Pascu, la petrecerile la care ar mai fi vândut droguri cei trei puști arestați în dosar ar mai fi participat multe alte beizadele de persoane importante, inclusiv la cea din noaptea fatidică din Vama Veche.

Liderul sindicatului polițiștilor, Europol, susține că ar fi fost copii de oameni extrem de influenți politici și social în Constanța, și că se încearcă din răsputeri să nu se ajungă la investigarea petrecerii.

Să nu se știe public adică, fiindcă mulți asemenea copii cu familii influente au fost prinși cu droguri în trecut, unii de mai multe ori chiar.

Nu mai departe de luna martie a acestui an, am avut un mega dosar cu descinderi în școli de fițe din Capitală: Goethe, I.L. Caragiale, Școala Centrală, cu elevi suspecți inclusiv pentru trafic de droguri. Au fost atunci 23 de percheziții domiciliare.

Informațiile au fost vânturate doar pe surse. Tatăl unuia dintre elevii săltați era specialist DNA, mama - consilieră la Secretariatul General al Guvernului. Alt adolescent este copilul unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe.

Genul de părinți pentru care un asemenea scandal poate fi devastator ca imagine. Până acum însă, tipul acesta de dosare a urmat același tipar ca finalitate: închise pentru lipsă de interes public și niciun nume privind traficanții de la care luau drogurile.

Iar întrebarea care se ridică natural este nu doar dacă au existat intervenții ale părinților, ci și dacă nu cumva asistăm periodic la acțiuni ce maschează interesul de a obține material compromițător pentru anumite persoane.

Cât despre cei care îi alimentează - să pornim de la exemplul dosarului lui Vlad Pascu – ”Doctorul” pe care Vlad îl indică drept sursă principală rămâne încă un mister și neatins în dosar. La fel și procurorul ”N”, despre care vorbește mama sa.

Mai departe, Maru, Lopată și fratele lui, cei care-i acum, sunt arestați drept traficanți, ei fiind de fapt dealeri. Până acum câteva luni erau simpli consumatori, tot în dosarele DIICOT: Maru - în șase dosare, Lopată în două, fratele lui la fel.

Ce mai știm de la surse din interiorul sistemului? Că acești doi frați au legături cu celebrul și temutul clan al Sportivilor și că apartamentul lor din Berceni este de mult folosit pentru depozitare și tranzit de droguri.

Ei, văzuți de multe ori în compania locotenenților coordonați din străinătate de celebrul Mircea Nebunu, care stă la Milano fiindcă nu poate veni în țară din cauza unui mandat de arestare.

Nu-i vorbă, că nu este foarte stresat. Vi l-am arătat la petreceri faraonice și în restaurante de lux în Portofino.

Maru și Lopată susțin că nu sunt traficanți și au dreptate. Ei nu sunt traficanți, sunt simple săgeți, doar că în niciunul dintre dosarele lor anterioare – închise - n-a mers nimeni mai departe până la Clanul Sportivilor, poate și alte clanuri.

Iar apoi mai departe, până la șmecherii care aduc în țară drogurile în containere și camioane, prin Portul Constanța și alte vămi, descrise în nenumărate rapoarte internaționale.

O parte sunt tranzitate mai departe spre Europa de Vest, altă parte sunt preluate de clanuri și împrăștiate apoi, printr-un păienjeniș de dealeri spre cluburi, festivaluri, școli, petreceri și o serie de oameni, fie foști în diverse servicii sau cu legături cu asemenea personaje din sistem, patroni sau în spatele unor asemenea cluburi, festivaluri, restaurante.

Politicienii au început deja să își arunce pisica de la un partid la altul privind responsabilitatea și controlul asupra Portului Constanța. La Curtici v-am tot arătat că nu se mișcă niciun dosar. Nu se face nicio captură de ani în șir.

Pe surse, la BCCO Constanța ni se spune că oamenii se plictisesc prin birouri. Confiscări oricum v-am arătat că nu există sau sunt de tot râsul.

Cât despre servicii, așteptăm cu interes acea ședință CSAT. Desigur, după ce revine și președintele în țară.

×
Subiecte în articol: droguri DIICOT BCCO Vlad Pascu
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close