Antena 3 CNN Actualitate Cormoranul, pasărea care stă în calea construcţiei unei hidrocentrale în Teleorman

Cormoranul, pasărea care stă în calea construcţiei unei hidrocentrale în Teleorman

Cormoranul, pasărea care stă în calea construcţiei unei hidrocentrale în Teleorman
Sursa foto: Foto: roumazeilles.net
19 Noi 2010   •   20:31

Multe sunt încurcate în ţara asta şi mulţi încurcă lucrurile. Dar cine s-ar fi gîndit că şi cormoranul mic sabotează? Pasărea, care vieţuieşte şi la Izlaz, în Teleorman, încurcă construirea unei hidrocentrale. Şi e o mare problema. Proiectul este de trei sute de milioane de euro. Dar cum să obţii autorizaţie pînă nu muţi cormoranul mic?

La Islaz, centrala s-ar construi exact unde se varsă Oltul în Dunăre. Cormoranul mic care îi amână apariţia trăieşte chiar în plopii de pe marginea râului. Habitatul păsării are zece kilometri pătraţi şi e o zonă protejată.

Primarul din Islaz, care abia aşteaptă investiţia ca să-i crească valorea zonei susţine că pasărea nu va fi deoc speriată de zgomotul din şantier. Dacă mai există pe la ei. Pentru că sătenii nu au mai văzut-o de mult.

Doamnei Achim pasărea îi distruge recolta şi o lasă fără mâncare. În schimb, centrala care s-ar construi lângă ea i-ar aduce un trai mai bun.

Cormoranul mic este una dintre cele cîteva specii de păsări protejate din Romînia.

Şefii de la Hidroelectrica au propus să-i mute cuiburile în altă parte. Dar cei de la mediu, de care depinde începerea construcţiei încă se mai gândesc.

Că la Islaz se construieşte o hidrocentrală se ştia din 2003. S-a uitat cinci ani mai târziu, când pădurea de ploi cu cormorani a fost declarată zonă protejată. Investiţia ar putea să înceapă, totuşi, la anul, dacă mediul găseşte o soluţie ca să mute pasărea.


Cormoranul mic blochează construirea unei hidrocentrale în Teleorman


×
Subiecte în articol: Teleorman pasare
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close