Antena 3 CNN Actualitate Corneliu Iacobov, condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul RAFO. Decizia poate fi atacată cu recurs

Corneliu Iacobov, condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul RAFO. Decizia poate fi atacată cu recurs

Corneliu Iacobov, condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul RAFO. Decizia poate fi atacată cu recurs
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Noi 2010   •   14:54

Omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost condamnat, joi, la şapte ani de închisoare în dosarul privind prejudicerea Rafo Oneşti. Alături de el au mai fost condamnaţ Toader Găurean (şase ani) şi Marin Marin (şapte ani). Potrivit Mediafax, decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti şi poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

Magistraţii au decis, însă, achitarea Lilianei Luchian, pe motiv că faptei de care este acuzată aceasta îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii. Instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi inculpaţi în dosar, acuzaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi de spălare de bani.

Pe latură civilă, Iacobov, Găurean şi Marin au fost obligaţi la plata către RAFO a sumei de 18.455.220,26 lei şi a câte 7.000 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli de judecată. Societatea Rafo, care a fost apelant în cauză, a fost şi obligată la plata a o mie de lei cheltuieli judiciare.

În dosarul Rafo, procurorii DIICOT i-au deferit justiţiei pe Corneliu Iacobov, Toader Găurean, Liliana Luchian şi Marin Marin, sub acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor persoanei, spălare de bani, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi, respectiv, mărturie mincinoasă.

Pe 12 mai 2008, Tribunalul Bucureşti a decis achitarea celor patru, pe motiv că faptele pentru care au fost cercetaţi nu sunt prevăzute în legea penală sau nu există. Sentinţa a fost atacată cu apel de procurori, pe motiv că expertiza realizată în dosar este ilegală.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, Corneliu Iacobov, Toader Găurean - administrator unic la SC Rafo SA, Liliana Luchian şi Marin Marin sunt acuzaţi că, în perioada 2000 - 2003, s-ar fi asociat în vederea prejudicierii Rafo cu 24.289.450 de lei (peste 240 de miliarde de lei vechi).

Procurorii au stabilit că, în calitate de acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Vradicor Financiar Group SA (firmă care făcea parte din consorţiul Canyon Servicos şi Imperial Oil, acţionarul majoritar la Rafo Oneşti), Iacobov se interesa şi era informat în legătură cu producţia, relaţiile comerciale derulate de rafinărie cu alte societăţi, participaţiile la alte societăţi comerciale şi politica de personal.

×
Subiecte în articol: condamnat inchisoare
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close