Antena 3 CNN Actualitate Corpul de Control al premierului a descoperit că sistemul de sănătate este subfinanțat. Concluziile raportului

Corpul de Control al premierului a descoperit că sistemul de sănătate este subfinanțat. Concluziile raportului

Corpul de Control al premierului a descoperit că sistemul de sănătate este subfinanțat. Concluziile raportului
19 Dec 2016   •   11:11

Corpul de Control al Guvernului a descoperit că sistemul de sănătate este subfinanţat şi nu funcţionează la parametri normali. Este vorba despre un raport care subliniază lucrurile pe care toţi jurnaliştii şi toate sindicatele din România le spun în ultimii 26 de ani.

Culmea, acest document ar fi trebuit să verifice dacă la spitalele care au tratat răniţii din Colectiv lucrurile s-au schimbat în bine de la tragedie până acum.

Verificările făcute au confirmat suspiciunea că Serviciul Medicină de Urgenţă,  așa cum este structurat în prezent, nu are capacitatea de a-și îndeplini toate atribuțiile

Mai exact, nu poate asigura la parametri normali activitățile de monitorizare, evaluare și control ale serviciilor de Ambulanţă şi nici ale celor de la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitalele de la stat.

Partea proastă este că, deşi Corpul de Control a vrut să sublinieze exact care sunt toate problemele din sistem, Ministerul Sănătăţii a refuzat categoric să ofere documentele de care avea nevoie, deşi au fost trimise în mod repetat solicitări.

Chiar şi aşa, inspectorii guvernamentali au scos în evidenţă ceea ce ştie toată lumea. De exemplu, faptul că sistemul de sănătate publică din România este subfinanţat, primid doar puţin peste 3% din PIB, faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, unde se alocă între 7 şi 11%.

În plus, infrastructura este învechită, spitalele funcţionând în clădiri improprii cu aparatură învechită.

Nu există nici regelementări clare cu privire la serviciile medicale private şi sistemul asigurărilor de sănătate. Şi nu în ultimul rând, medicii şi asistentele nu sunt motivaţi să munceacă eficient din cauza salarizării proaste, a condiţiilor de lucru precare şi a deprecierii statutului pe care îl au.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close