Antena 3 CNN Actualitate Corpul de Control al premierului sesizează DNA pentru un teren retrocedat nelegal

Corpul de Control al premierului sesizează DNA pentru un teren retrocedat nelegal

Corpul de Control al premierului sesizează DNA pentru un teren retrocedat nelegal
27 Apr 2013   •   12:47
Corpul de Control al premierului anunţă că va sesiza DNA pentru reconstituirea nelegală a dreptului de proprietate asupra unui teren din Bucureşti în favoarea unui cesionar din Germania, cu un contract de cesiune în valoare 1,7 milioane euro, deşi terenul valorează până la 23,7 milioane euro, conform Mediafax.
Terenul, în suprafaţă de opt hectare şi situat în zona Andronache, strada Tudor Mihai sector 2 din Bucureşti, a fost atribuit pe numele unei persoane fizice, cesionară a drepturilor moştenitorilor autorului Ion Ştefan Jelescu, decedat în 1956, care a deţinut terenuri aflate, în trecut, în comuna Pantelimon.
Terenul acordat era administrat de Agenţia Domeniilor Statului, iar cesionarul care l-a pretins este o doamnă în vârstă de 62 ani, cetăţan român cu domiciliul în Germania şi reşedinţa stabilită în Bucureşti în iulie 2011, în aceeaşi zi cu încheierea contractului de cesiune prin care a dobândit drepturile succesorale în baza cărora a pretins reconstituirea dreptului de proprietate.
Guvernul precizează că terenul din zona Andronache nu reprezintă vechiul amplasament al autorului Jelescu şi că are o valoare estimată la minimum 8,3 milioane euro, dacă este menţinut în categoria terenurilor arabile, sau poate ajunge la o valoare de 23,7 milioane euro dacă va fi considerat teren intravilan liber.
Procedura reconstituirii dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de 19 hectare a fost iniţiată în faţa comisiei locale Pantelimon, iar în 2010 moştenitorii autorului au cesionat drepturile succesorale, cesionarul refuzând însă terenul şi cerând despăgubiri.
În urma unei expertize tehnice extrajudiciare s-a pretins că în raport cu vechiul amplasament al terenului, pe care erau deja construcţii private, s-ar afla şi o suprafaţă de 11 hectare din sectorul 2 Bucureşti, iar Judecătoria Cornetu a declonat competenţa de soluţionare în favoarea subcomisiei locale a sectorului 2 Bucureşti. 
Comisia municipiului Bucureşti a validat dreptul de proprietate al cesionarului din Germania pentru o suprafaţă de 8 hectare în sectorul 2 în condiiţiile în care, potrivit Guvernului, nu a fost lămurită situaţia investiţiilor de pe terenul ce a făcut obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.
 
Corpul de control susţine astfel că au fost încălcate mai multe proceduri legale, deoarece regulamentul în materie nu prevede posibilitatea ca persoana îndreptăţită să aleagă amplasamentul terenului, nu au fost verificate toate terenurile disponibile, documentaţia a fost incompletă, şi arată că membrii Comisiei municipiului Bucureşti pot fi suspectaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.
 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close