Antena 3 CNN Actualitate Coșul de cumpărături, mai scump cu aproape 30 de lei față de luna septembrie | Pe ce alimente dăm mai mulți bani

Coșul de cumpărături, mai scump cu aproape 30 de lei față de luna septembrie | Pe ce alimente dăm mai mulți bani

Coşul minim de cumpraturi al românilor este mai scump cu aproape 30 de lei faţă de luna septembrie, potrivit monitorizării făcută de reporterii Antena 3 CNN. Cele mai mari scumpiri au fost în ultimele două luni la orez, făină şi legume.

Coșul de cumpărături, mai scump cu aproape 30 de lei față de luna septembrie | Pe ce alimente dăm mai mulți bani
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    01 Noi 2022   •   12:22

Antena 3 CNN monitorizează în fiecare lună coşul de cumpărături din supermarket compus din: orez, telemea, ouă, ulei, ciocănele de pui şi alte 12 alimente.

Produsele alimentare se scumpesc de la o lună la alta iar potrivit datelor publicate de ins cele mai mari scumpiri în luna septembrie au fost la cartofi 42,83%, ulei 46,98%, făină 33,25%, mălai 34,59 % şi zahăr 49,99%.

Însă sunt situaţii în care preţurile se modifică de la o lună la alta sau chiar de la o zi la alta, însă acest lucru este în funcţie de cerere, sezon sau termenul de valabilitate.

Scumpiri continue la alimentele de bază

Pentru coșul minim de cumpărături plătim în jur de 174 de lei, mai mult cu 6 lei față de luna trecută și cu aproape 27 de lei față de luna septembrie, dacă ar fi să ne uităm la produsele care s-au scumpit cel mai mult.

În prezent, pentru un kilogram de ardei capia plătim în jur de 12,99 lei, de la 10,98 lei în luna octombrie, iar pentru un kilogram de făină plătim cu 1,10 lei mai mult decât luna trecută.

Pentru un kilogram de varză plătim mai mult cu 20 de bani, iar pentru un kilogram de ardei roșu cu un leu/kilogram. În același timp, sunt și produse care s-au ieftinit. De exemplu, ciocănelele de pui sunt mai ieftine cu 1,80 lei, asta pentru că sunt perioade din lună în care sunt oferte la carne.

În același timp, rata inflației în luna septembrie a fost de 15,9%, iar în noiembrie urmează să vină un nou comunicat de la Institutul Național de Statistică privind inflația pe luna octombrie a acestui an care, potrivit BNR, ne așteptăm să fie tot destul de ridicată, iar asta pentru că scumpirile sunt foarte mari.

Vedem prețuri din ce în ce mai ridicate la coșurile de cumpărături și ne așteptăm ca prețurile să mai crească.

×
Subiecte în articol: coş de cumpărături
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close