Antena 3 CNN Actualitate Raport oficial: Miliarde de dolari pe arme nucleare. Cine dă cei mai mulţi bani

Raport oficial: Miliarde de dolari pe arme nucleare. Cine dă cei mai mulţi bani

Sunt cheltuieli tot mai mari pe arme nucleare. Anul trecut, puterile nucelare au cheltuit peste 80 de miliarde de dolari pentru modernizarea arsenalului atomic, cu 9 % mai mult față de 2020, potrivit unui raport citat de presa franceză.

Raport oficial: Miliarde de dolari pe arme nucleare. Cine dă cei mai mulţi bani
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iun 2022   •   15:09

Un raport al Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare arată topul statelor care au cheltuit sume consistente pe acest tip de arme:

Statele Unite ale Americii: 44,2 miliarde de dolari, cu 12,7% mai mult față de 2020;  
China: 11,7 miliarde de dolari, cu 10,4% mai mult față de 2020;  
Rusia: 8,6 miliarde de dolari;  
Franța: 5,9 miliarde de dolari;  
Marea Britanie: 6,8 miliarde de dolari;  
Pakistan: 1,1 miliarde de dolari;  
Coreea de Nord: 642 milioane de dolari. 

Interesant este că și Israelul care nu a recunoscut oficial niciodată că deține bomba nucleara, a alocat totuși 1,2 miliarde de dolari. 

Despre cursa înarmărilor nucleare şi pericolul acutizat odată cu ameninţările Rusiei, a oferit explicaţii în direct analistul militar Miroslav Taşcu Stravre. 

"Ipoteza de a avea un atac este exclusă la momentul acesta. Şi în ipoteza  - hai să spunem puțin plauzibilă - că vom avea un atac cu o armă tactică, el se va produce în Ucraina. Sperăm să nu fie cazul și până la urmă forțele binelui să învingă.", a spus analistul.

În ipoteza că va porni un atac spre statele europene, toate sistemele defensive ale NATO vor vor avea grijă ca această armă să nu atingă teritoriul ţintit,  a explicat prof. univ. Miroslav Taşcu Stravre. 

El a mai precizat că filosofia înarmării nucleare pe timp de pace are rădăcini vechi de peste 50 de ani, de pe vremea Războiului Rece. Iar înarmarea vestului este o contrareacţie la ameninţările lui Putin. 

Din păcate cheltuim sute de miliarde pe înarmare "în loc să le cheltuim pentru a eradica foametea, pentru a crește nivelul de educație, pentru a nu mai avea problemele astea pe care le avem în lumea a treia."

"Noi continuăm să ne să ne înarmăm pentru că Rusia este un stat agresor și suntem într-un război, fie că ne place, fie că nu ne place această Rusie scăpată de sub control. 

Şi eu mi-aș dori ca mâine Putin să-și retragă armele și să meargă frumos acasă, dar mă îndoiesc că lucrul ăsta se întâmplă. Rusia va trebui dezarmată și Rusia va trebui să nu mai fie o putere nucleară. Asta e o chestiune pentru pentru viitor.", a concluzionat analistul.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close