Antena 3 CNN Actualitate Ipoteză surprinzătoare. Cum a contraatacat COVID-19 virusul gripal. Număr extrem de mic de cazuri de gripă în toată lumea

Ipoteză surprinzătoare. Cum a contraatacat COVID-19 virusul gripal. Număr extrem de mic de cazuri de gripă în toată lumea

Datale colectat de Organizația Mondială a Sănătății arată că numărul cazurilor de gripă a scăzut foarte mult. Potrivit estimărilor specialiștilor, la nivel global, rata infecţiilor gripale a scăzut cu 98% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ipoteză surprinzătoare. Cum a contraatacat COVID-19 virusul gripal. Număr extrem de mic de cazuri de gripă în toată lumea
Sursa foto: Pixabay.com
de Dan Gabor    |    28 Oct 2020   •   08:00

Iar una dintre explicații ar putea fi izolarea şi măsurile de protecţie adoptate de majoritatea populației, precum purtarea măştii şi distanţarea socială. Dar mai există o altă explicaţie interesantă: interferenţa virală.

Când o persoană este infectată cu un virus, este mai puţin probabil să fie infectată de altul în acel timp. Cercetătorii de la Institutul de Sănătate publică din Anglia au studiat probe prelevate de la aproximativ 20.000 de persoane în primele patru luni ale anului. Așa au descoperit că în cazul oamenilor care au avut gripă, şansele să aibă de asemenea coronavirus au fost cu 58% mai mici.

„Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus, apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri.

De aici, poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen. Nu este cert că aşa va fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care intră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epitelul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale”, a declarat Ana-Maria Dobrotă, medic infecţionist.

Cum a scăzut numărul de cazuri de gripă în lume în plină pandemie

 - Australia: 14 cazuri de gripă în aprilie, comparativ cu 367 în 2019

- Chile: 12 cazuri în perioada aprilie-octombrie, comparativ cu aproape 7.000 în 2019

- UK: 767 de cazuri, față de 7.000 anul trecut

×
Subiecte în articol: COVID-19
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close