Antena 3 CNN Actualitate Cozonaci și sarmale la negru: directorul ANSVSA avertizează asupra riscurilor uriașe. „Se pot îmbolnăvi ușor”

Cozonaci și sarmale la negru: directorul ANSVSA avertizează asupra riscurilor uriașe. „Se pot îmbolnăvi ușor”

A.O.
3 minute de citit Publicat la 19:18 18 Noi 2025 Modificat la 07:25 19 Noi 2025
cozonaci
Fără un bon fiscal sau un certificat de conformitate – documente care lipsesc în cazul produselor cumpărate de pe rețelele sociale – dacă clienții se îmbolnăvesc, șansele lor de a obține vreo despăgubire sunt foarte mici. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Getty Images

Pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă, pe rețelele sociale apar din ce în ce mai multe anunțuri, pe diverse pagini și grupuri, cu produse alimentare de vânzare. Pe Facebook, de exemplu, sunt oameni care vând cozonaci, salată de vinete, sarmale, cârnați și diverse alte preparate din carne. Nu sunt autorizați sanitar-veterinar și riscul pentru sănătate este imens, a avertizat Florin Căpățână, directorul general al Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Mai mult, cei care cumpără de la aceste persoane și se îmbolnăvesc au șanse mici să obțină vreo despăgubire. Anunțurile sunt șterse rapid, a spus șeful ANSVSA, iar autoritățile nu reușesc să ducă anchetele la capăt. 

Anunțurile cu fel de fel de preparate de vânzare abundă pe rețelele sociale mai ales în prag de sărbători. Ademeniți de prețurile mai mici ca în magazine, dar și de promisiunea că ingredentele folosite sunt bio, oamenii cumpără fără să își dea seama riscurile la care se expun. 

Directorul ANSVSA, Florin Căpățână, a avertizat la Antena 3 CNN că cei care fac astfel de cumpărături se expun la două riscuri majore. În primul rând, se pot îmbolnăvi ușor, deoarece acești comercianți nu sunt autorizați, astfel că nu trebuie să dea explicații cu privire la proveniența ingredientelor folosite și nici să respecte normele de igienă.  

„Primul risc la care se expun consumatorii este acela de a se îmbolnăvi cu diferite tipuri de bacterii și virusuri. Aceste produse se fabrică în unități care nu sunt autorizate sanitar veterinar, nu sunt verificate de către medicii veterinari și se expun la un risc imens”, a explicat Florin Căpățână. 

În al doilea rând, fără un bon fiscal sau un certificat de conformitate – documente care lipsesc în cazul produselor cumpărate de pe rețelele sociale – dacă clienții se îmbolnăvesc, șansele lor de a obține vreo despăgubire sunt foarte mici.  Mai mult, dacă se trezesc la ușă cu un colet cu mâncare stricată, de exemplu, nu au nicio pârghie pentru a-l obliga pe comerciant să le returneze banii. Anchetele sunt foarte dificile și pentru autoritățile statului. 

„Principiul vânzării prin aceste platforme este acela că ai făcut comanda, ți se dă un produs care nu e însoțit de un bon fiscal, care ar putea fi folosit dacă vrei să faci o reclamație, nu știi de unde provin materiile prime, ingrediente, e un produs care nu e conform. (...)

Este foarte adevărat că am încercat de nenumărate ori să facem astfel de demersuri, dar de fiecare dată când am mers pe fir să-l găsim pe cel care produce astfel de produse și le pune la comercializare brusc pagina se închidea și nu mai aveam pe cine să amendăm”, a explicat directorul ANSVSA. 

Astfel, ANSVSA recomandă: 

  • să cumpăraţi produse alimentare doar din unităţi înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  • să verificaţi eticheta, data durabilităţii minimale/data limită de consum, datele de contact ale producătorului şi condiţiile de depozitare;
  • să evitaţi achiziţiile de la persoane fizice neînregistrate, care prepară produsele în spaţii improvizate;
  • să sesizaţi autorităţile atunci când identificaţi astfel de practici ilegale; 

Directorul ANSVSA a atras atenția că atunci când instituția a emis un comunicat de presă în care avertiza asupra riscurilor la care se expun cei care cumpără produse alimentare de pe rețelele sociale „s-a creat o confuzie” și s-a înțeles că avertismentul se aplică și retailerilor online. Nu este cazul, a spus șeful ANSVSA. 

„Marile platforme online sunt autorizate și înregistrate de ANSVSA, pun pe piață produse sustenabile și care fac un comerț corect. Aceste platforme realizează un comerț corect, verificat de autoritățile române și care pot să dea siguranță clientului că cumpără un produs bun pentru consum”, a explicat Căpățână. 

Astfel, pentru cumpărăturile online, de pe site-uri autorizate de ANSVSA, recomandările pentru cumpărători sunt: 

Înainte de a plasa comanda:

  • să verificați datele de identificare ale comerciantului (nume, adresă, telefon, email);
  • să verificați denumirea produsului, lista ingredientelor şi cantitatea netă;
  • să verificați condiţiile de transport, mai ales pentru produse perisabile, refrigerate sau congelate;
  • să verificați existenţa informaţiilor despre alergeni şi declaraţia nutriţională (unde este cazul);
  • să verificați termenii şi condiţiile de livrare, retur şi reclamaţii; 

La recepţionarea coletului:

  • să verificați integritatea pachetului (fără scurgeri, rupturi, deteriorări);
  • să verificați concordanţa între produsele comandate şi cele livrate;
  • să verificați starea termică a produselor perisabile;
  • să verificați integritatea ambalajelor şi lizibilitatea etichetelor;
  • să verificați data durabilităţii minimale / data limită de consum;
  • să verificați bonul fiscal, util în cazul unei reclamaţii;
Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close