Antena 3 CNN Actualitate CRĂCIUN FERICIT. Ce mâncau românii în 1937 la masa de Crăciun

CRĂCIUN FERICIT. Ce mâncau românii în 1937 la masa de Crăciun

 CRĂCIUN FERICIT. Ce mâncau românii în 1937 la masa de Crăciun
25 Dec 2017   •   20:12

CRĂCIUN FERICIT. Crăciunul este una din cele mai aşteptate sărbători ale anului, iar mesele sunt încărcate cu mâncare și băutură. Însă, prin anii ʼ30, mesele erau sofisticate și se mâncau și preparate ”de import”.

CRĂCIUN FERICIT. Conform unui jurnal de bal din 1937, descoperit de lingvistul Ion Coja, mesenii soseau la casa gazdei în jurul prânzului, unde erau întâmpinaţi cu cele mai frumoase tacâmuri şi farfurii. Este vorba de o masă uriaşă la care încăpeau 24 de persoane plină cu bucate care îi aştepta, pe 25 decembrie 1937, pe invitaţii domnului Pascale şi a doamnei Uţa, soţia sa. El negustor şi meseriaş cinstit şi stimat din Obor, ea băcăniţă cu marfă bună. Printre invitați erau  “boieri, ambasadori şi consuli”, care erau aşteptaţi cu masa plină la ora 13.00, în ziua de Crăciun, notează Ion Coja, pe ioncoja.ro.

CRĂCIUN FERICIT. Oamenii nu se aşezau direct la masa, ci socializau o mare parte din timp. Domnilor li se puneau la dispoziţie ”alune sărate şi ţuică de Văleni”, în timp ce doamnele erau preocupate de retuşarea machiajului, iar copiii de cadourile de Crăciun.

CRĂCIUN FERICIT. În tot acest timp, masa se umplea de bunătăţi: ouă umplute cu o pastă din ficat de pasăre, roşii umplute cu brânză, caşcaval (cel mai bun era de la oierii sibieni), kaizer, măsline naturale marinate, salam de Sibiu, murături şi piftie de porc şi curcan.

×
Subiecte în articol: masa de Craciun Crăciun craciun fericit
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close