Antena 3 CNN Actualitate Credincioşii îi prăznuiesc sâmbătă pe arhanghelii Mihail şi Gavriil

Credincioşii îi prăznuiesc sâmbătă pe arhanghelii Mihail şi Gavriil

Credincioşii îi prăznuiesc sâmbătă pe arhanghelii Mihail şi Gavriil
08 Noi 2008   •   11:57

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici îi sărbătoresc, sâmbătă, pe arhanghelii Mihail şi Gavriil, consideraţi, în tradiţia creştină, conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul spre rai. Arhanghelul Gavriil, al cărui nume se traduce ?Apărătorul meu este Dumnezeu?, este considerat mesagerul veştilor bune. El le-a vestit Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. Vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, spun Sfintele Scripturi, a fost adusă Fecioarei Maria tot de Arhanghelul Gavriil.

Potrivit tradiţiei creştine, Arhanghelul Gavriil a fost îngerul înveşmântat în alb care a răsturnat piatra de pe uşa mormântului lui Hristos şi este recunoscut ca martor al Învierii Domnului ce a dus marea veste mironosiţelor. Gavriil este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin. În scriptele religioase, Mihail (Mi-chael) se traduce, din ebraică, prin ?Cine-i ca Dumnezeu?. Misiunile acestui Arhanghel sunt numeroase: el transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu. Pentru copii, Mihail este îngerul care le îndeplineşte dorinţele.

Potrivit tradiţiei, el poartă, uneori, cheile raiului, veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, ori la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori, îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte singur grindina, cu tunul. El ţine şi ciuma în frâu, asemeni Sfântului Haralambie. Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografia ortodoxă şi în costum de soldat, care poartă în mână o sabie cu vârful îndreptat spre pământ.

Aceasta este ultima mare sărbătoare a sfinţilor înainte de începerea Postului Crăciunului. Dar, spre deosebire de sfinţi, arhanghelii nu sunt persoane canonizate odată cu trecerea la cele veşnice, ci sunt recunoscuţi ca îngeri. Se crede că la originea sărbătorii, care datează din secolul al V-lea, a stat sfinţirea unei biserici închinată Arhanghelului Mihail de către împăratul roman Arcadicus (396-408) din Constantinopol. Ulterior, în calendare a fost pomenit şi Arhanghelul Gavriil.

Arhanghelii, în viziunea populară, asistă la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti şi purifică, prin post, conştiinţele.


×
Subiecte în articol: Sfintii Mihail si Gavriil
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close