Antena 3 CNN Actualitate Veşti proaste pentru românii care vor credite prin programul Prima Casă

Veşti proaste pentru românii care vor credite prin programul Prima Casă

Veşti proaste pentru românii care vor credite prin programul Prima Casă
15 Mai 2016   •   19:48

După ce în primele cinci luni ale anului românii au accesat peste 13.000 de credite prin programul Prima Casă, cu o valoare dublă faţă de cele solicitate în perioada similară a anului trecut, Ministerul Finanţelor a decis suplimentarea fondurilor, însă aceste vor ajunge abia pentru cei care au deja dosarele aprobate de bănci, scrie capital.ro.

Discuţiile despre legea dării în plată şi posibilitatea opririi programului de creditare Prima Casă, românii au dat buzna la bănci pentru a profita de ultimele fonduri disponibile. Reacţia a condus la o epuizare rapidă a fondurilor gândite de guvern pentru întregul an.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Finanţelor Publice a venit cu propunerea suplimentării fondurilor cu încă 500 mil. lei, bani care urmează să ajungă la bănci în următoarele săptămâni. Totuşi, calculele Capital bazate pe ritmul de acordare de credite Prima Casă din ultimele luni arată că suma alocată va ajunge pentru circa 5.800 de credite, la o valoare medie de 38.000 de euro, specifică anului 2015. Într-un ritm de 460 de dosare aprobate zilnic, banii ar urma să se epuizeze în decurs de 12 zile.

Astfel, românii care vor beneficia de noile fonduri sunt cei care au dosarele de credit deja aprobate de bănci. Spre exemplu, BCR, cea mai mare bancă din sistem, a solicitat în aprilie suplimentarea fondurilor în contextul în care avea 2.000 de clienţi cu dosarele pe lista de aşteptare. După redistribuirea fondurilor, BCR a primit doar jumătate din suma solicitată, potrivit informaţiilor Capital, ceea ce înseamnă că banca mai are cel puţin 1.000 de dosare pregătite.

×
Subiecte în articol: prima casa credit program fonduri
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close