Antena 3 CNN Actualitate Cât cresc facturile bucureștenilor la iarnă. Încălzirea pentru două camere, în jur de 700 de lei

Cât cresc facturile bucureștenilor la iarnă. Încălzirea pentru două camere, în jur de 700 de lei

Bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire încă nu știu cât vor plăti în această iarnă pentru gigacalorie.

de Mădălina Ignat    |    01 Noi 2022   •   10:10

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nu și-a dat avizul pentru noile costuri ale gigacaloriei. 

Termoenergetica a trimis abia ieri la ANRE documentatia pentru majorarea prețului de transport și distribuție a energiei termice, astfel încât Consiliul General să aprobe prețul global al gigacaloriei.

Pe data de 1 aprilie 2022, preţul pe gigacalorie a fost stabilit la un preţ de două ori mai mare faţă de anii anteriori. Până în 2022, bucureştenii plăteau pentru o gigacalorie 143.85 de lei în sezonul rece şi 163 de lei în restul anului.

De la 1 aprilie 2022, a fost stabilit pretul de 330 de lei pe gigacalorie fără TVA, adică aproximativ 350 de lei, iar primăria capitalei va plăti 510 lei pentru a se ajunge la preţul total de 860 de lei.

Sunt mari semne de întrebare legate de preţul final stabilit de ANRE pe producţia agentului termic care ar fi trebuit sa fie stabilit azi, 1 noiembrie, pentru că este posibil să avem parte de o majorare după toate scumpirile din timpul acestui an.

Astfel că, dacă în sezonul rece trecut pentru o garsonieră costul cu încălzirea era în jur de 150 de lei, acum acesta ar putea ajunge în jur de 350 de lei, iar pentru două camere în jur de 700 de lei.

Bucureştenii sunt disperaţi. După ce s-au majorat tarifele pentru gaze şi electricitate, urmează majorări de preţ şi pentru apă caldă şi căldură.

Oamenii se întreabă cât şi cum vor plăti, dar mai ales dacă vor avea pentru ce plăti, în conditiile în care aproape 600 de blocuri din Capitală nu au apă caldă şi caldură. Cele mai multe avarii sunt în zona Piaţa Iancului (240 de blocuri), bdul. Ctin Bracoveanu (149 blocuri) și zona Apusului (132 de imobile).

Între timp, primarul General, Nicușor Dan, a semnat azi cu reprezentanții companiilor câștigătoare ale licitației, cele 5 contracte pentru reabilitarea a 210 km rețea de termoficare, cu finanțare europeană.

Nicușor Dan: prețul de producție a crescut cu 25%, ajungând la 1.150 de lei pe gigacalorie

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a transmis că bucureștenii vor plăti în această iarnă același preț pentru gigacalorie de circa 350 de lei, însă subvenția achitată de primărie va crește de la 550 la 800 de lei pe gigacalorie.

”Pe angajamentul nostru de a păstra prețul pentru populație de 350 de lei gicacaloria, din acești 1.150 de lei, cetățenii bucureșteni vor plăti 350 și primăria 800 în lunile care urmează.

Prețul cu care noi funcționăm încă din martie 2021 o să funcționeze și în această iarnă. Subvenția pentru agentul termic, care era în jur de 550 de lei, o să ajungă 800 de lei”, a explicat primarul general.

 

×
Subiecte în articol: facturi București incalzire bloc
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close