Antena 3 CNN Actualitate Cresc taxele în România, de la 1 ianuarie 2023! Ce sectoare vor fi afectate de noul proiect fiscal

Cresc taxele în România, de la 1 ianuarie 2023! Ce sectoare vor fi afectate de noul proiect fiscal

Potrivit noului proiect fiscal, Ministerul de Finanțe spune că, de fapt, a eliminat niște excepții. Iată la ce categorii de produse şi servicii se va majora TVA-ul.

Cresc taxele în România, de la 1 ianuarie 2023! Ce sectoare vor fi afectate de noul proiect fiscal
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    17 Noi 2022   •   17:39

Începând cu 1 ianuarie 2023 vor intra in vigoare o serie de modificări in sfera taxei pe valoare adăugată, cu accent pe cotele de TVA, după cum reiese din OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal.

Măsurile fiscale vor fi resimțite în aproape toate sectoarele economice, cu impact mare şi asupra firmelor, dar şi a persoanelor fizice. 

Potrivit noului proiect fiscal, Ministerul de Finanțe spune că, de fapt, a eliminat niște excepții.

Mai exact, pâinea la restaurant avea un TVA de 5 %, în timp ce în magazine găseam aceeași franzelă cu un TVA de 9 %. 

Practic, de la 1 ianuarie 2023 va crește TVA-ul pentru masa la restaurant de la 5 % la 9 %.

De altfel, va fi majorat TVA-ul tot de la 5 % la 9 % și pentru mâncarea pe care o comandați acasă, la domiciliu.

De asemenea, vom sesiza scumpiri şi la serviciile de cazare la hotel, pensiuni. Așadar, și o noapte la hotel, vacanța propriu-zisă ne va costa mai mult de la 1 ianuarie 2023.

Alte scumpiri vom mai vedea şi la produsele de la raft printre care menționăm berea fără alcool sau anumite sortimente de sucuri. Aici TVA-ul va creşte de la 9% la 19%.

O altă schimbare extrem de importantă pentru cei care doriți să vă cumpărați o locuință. De la 1 ianuarie 2023 veți avea o cotă de TVA de 5 % redusă doar pentru o singură locuință, prima locuință, care trebuie să se încadreze în 120.000 de euro fără TVA.

Pentru a doua locuință, a treia locuință și așa mai departe sau pentru o casă care depășește acest preț de 120.000 de euro veți plăti un TVA de 19 %.

×
Subiecte în articol: taxe creştere TVA
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close