Antena 3 CNN Actualitate Cristian Diaconescu: ”Opinia publică americană consideră că un trilion de dolari și 2.400 de soldați căzuți pe câmpul de luptă sunt de ajuns”

Cristian Diaconescu: ”Opinia publică americană consideră că un trilion de dolari și 2.400 de soldați căzuți pe câmpul de luptă sunt de ajuns”

Fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, a comentat pentru Antena 3 situația actuală din Afganistan.

Cristian Diaconescu: ”Opinia publică americană consideră că un trilion de dolari și 2.400 de soldați căzuți pe câmpul de luptă sunt de ajuns”
Sursa foto: Facebook / Cristian Diaconescu
de Adelina Miron    |    17 Aug 2021   •   13:09

Cristian Diaconescu spune că opinia publică americană este de părere că țara a alocat suficiente resurse financiare și de personal militar timp de 20 de ani pentru lupta din Afganistan.

„Este foarte complicat în a preciza dacă este prea devreme, sau poate pentru mulți americani prea târziu, pentru că  în America, la nivelul opiniei publice, se consideră că după 20 de ani de confruntare cheltuirea a un trilion de dolari și 2.400 de soldați americani care au căzut pe câmpul de luptă sunt de ajuns. Din acest punct de vedere, decizia administrației Biden este una care merge la sufletul american. Problema este că această imagine precipitată a generat imaginile și situațiile pe care dumneavoastră le-ați prezentat foarte corect.”

Victoria rapidă a talibanilor în Afganistan a fost o surpriză până și pentru serviciile de informații americane, precizează fostul ministru de Externe. Situația este extrem de îngrijorătoare, având în vedere modul extrem de dur și restrictiv în care talibanii și-au impus până acum puterea, a mai precizat Cristian Diaconescu.

„Ceea ce știu este că în martie 2021 structurile de informații americane anticipau faptul că talibanii vor cuceri Afganistanul, dar într-un interval de un an-doi. Ulterior, în iunie, au redus la șase luni. Iată că Kabulul a căzut într-o zi. 

Din acest punct de vedere situația este cât se poate de complicată pentru că în acest moment, mai ales în legătură cu contractorii din Afganistan, adică afganii care au lucrat în diverse zone de colaborare cu forța multinațională, dar și femeile din magistratură, se tem serios pentru viața lor. Talibanii au o modalitate de a aplica legea sharia, legea religioasă, într-un stil medieval, extrem de dur și extrem de restrictiv, ori, din acest punct de vedere, faptul că oamenii se agață de avioane arată un anume tip de stare de spirit. 

Talibanii nu vor guverna, nu au guvernat niciodată, ci își vor exprima atitudinea de putere, la fel cum, de exemplu, a făcut statul Islamic în Irak și Siria.”
 

 

 

×
Subiecte în articol: Afganistan talibani Cristian Diaconescu
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close