Antena 3 CNN Actualitate Cristian Diaconescu şi-a anulat vizita în Olanda după apariţia unui document critic la adresa Justiţiei din România

Cristian Diaconescu şi-a anulat vizita în Olanda după apariţia unui document critic la adresa Justiţiei din România

Cristian Diaconescu şi-a anulat vizita în Olanda după apariţia unui document critic la adresa Justiţiei din România
02 Sep 2009   •   14:25

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, şi-a anulat o vizită, programată să aibă loc miercuri în Olanda, în urma apariţiei unui document public care critică dur justiţia din România. Anunţul a fost făcut printr-un comunicat de presă postat pe site-ul MAE.

"Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu surprindere din presă de demersul Guvernului Olandei de a transmite către Camera Reprezentanţilor a acestei ţări, o evaluare publică, având accente radicale privind funcţionarea statului de drept în România, precum şi interpretări excesive asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Monitorizare si Verificare", se arată în comunicatul MAE.

Ministerul de Externe a clasificat gestul de a publica respectivul document drept "inamical şi nepotrivit în relaţia dintre două state ale Uniunii Europene".

Citeşte comunicatul Ministerului Afacerilor Externe (pdf)

"Acest gest contravine spiritului şi deschiderii dintre cele două state reliefate de cooperarea economică excelentă, din care rezultă că firmele olandeze obţin profit în România, situându-se pe locul I în ceea ce priveşte capitalul total investit (peste 4,5 miliarde Euro)", mai precizează oficialii MAE.

Totodată, Ministerul român al Afacerilor Externe "îşi exprimă speranţa că acest gest va fi urmat şi de o explicaţie pe canale diplomatice din partea ministerului olandez de externe conform conduitei care trebuie să prevaleze între state membre UE".

Potrivit agenţiei Focus News, oficialii Ministerului olandez de Externe sunt de părere că eforturile depuse de România şi Bulgaria în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate sunt prea puţine, în timp ce managementul fondurilor europene continuă să fie slab.

O serie de deficienţe, printre care şi "lipsa voinţei politice privind implementarea ireversibilă a reformelor", sunt identificate în scrisoarea trimisă Camerei Reprezentanţilor de către ministrul Afacerilor Europene, Frans Timmermans, ministrul Afacerilor Externe, Maxime Verhagen, şi ministrul Justiţiei, Ernst Hirsch Ballin.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close