Antena 3 CNN Actualitate Cristian Preda: Amânarea intrării României în spaţiul Schengen din cauza romilor ar fi o absurditate

Cristian Preda: Amânarea intrării României în spaţiul Schengen din cauza romilor ar fi o absurditate

Cristian Preda: Amânarea intrării României în spaţiul Schengen din cauza romilor ar fi o absurditate
Sursa foto: Foto: Intact Images
29 Iul 2010   •   15:15

Restrângerea libertăţii de mişcare a romilor din România de către Franţa este inacceptabilă şi pedepsirea tuturor românilor prin amânarea intrării în spaţiul Schengen ar fi absurdă şi prost văzută, a declarat europarlamentarul Cristian Preda, într-un interviu acordat publicaţiei franceze Liberation.

?Nu trebuie să jucăm ping-pong cu oamenii aceştia, plimbându-i între Franţa şi România, indiferent că sunt în cătuşe sau că li se dau bani. Nu se poate rezolva problema în acest fel. Trebuie găsită calea încrederii şi a cooperării?, a declarat Cristian Preda.

Europarlamentarul a mai afirmat că o amânare a intrării României în spaţiul Schengen, programată în martie 2011, din cauza problemei romilor ar fi absurdă. ?Nu ar fi deloc bine să fie pedepsiţi toţi românii, ar fi absurd şi foarte prost văzut?, a adăugat Preda.

Liberal-democratul a precizat că romii nu trebuie confundaţii cu românii. ?Trebuie evitate formulele simpliste. Nu intrarea României în Europa e problema. Venirea romilor în Vest e un fenomen anterior anului 2007, producându-se în anii '90. Pe de altă parte, nu confundaţi romii şi românii, amalgamarea nu e deloc apreciată?.

Preda a mai ţinut să precizeze că toate guvernele din interiorul Uniunii Europene se confruntă cu problema delincvenţei în rândul romilor şi că ?responsabilitatea e împărţită?. ?Responsabile nu sunt numai guvernele care au o voce mai firavă în Europa", a concluzionat europarlamentarul.

Antena3.ro

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Schengen cristian preda romi
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close