Antena 3 CNN Actualitate Cristoiu: Decizia CEDO în cazul Codruţei Kovesi este devastatoare pentru Iohannis

Cristoiu: Decizia CEDO în cazul Codruţei Kovesi este devastatoare pentru Iohannis

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că decizia CEDO privind revocarea Codruţei Kovesi de la conducerea DNA va creşte independenţa procurorilor-şefi faţă de preşedintele Iohannis care nu va mai putea să-i demită atât de uşor, aşa cum a făcut cu fosta şefă a DNA.

Cristoiu: Decizia CEDO în cazul Codruţei Kovesi este devastatoare pentru Iohannis
Sursa foto: Antena 3
05 Mai 2020   •   17:22

Ion Cristoiu reaminteşte că, de fapt, cel care a demis-o pe Codruţa Kovesi a fost Klaus Iohannis, pentru ca apoi să susţină în faţa propriului electorat că nu a avut încotro.

„Tot procesul a fost dirijat de Klaus Iohannis şi SRI. Aveau multe motive să scape de Kovesi. Codruţa Kovesi, ca să-i citez, chiar îşi luase lumea în cap, se credea o Ana Ipătescu a vremurilor noastre şi nu mai asculta. Pentru a nu-şi supăra electoratul tefelist, Klaus Iohannis a spus că nu a avut ce face”, a explicat Ion Cristoiu, potrivit Mediafax.

În opinia sa, toate interpretările care au venit în urma deciziei CEDO sunt aiuristice, arătând că fosta şefă a DNA nu a contestat demiterea sa, ci lipsa unei căi de atac a acestei decizii.

„Ideea că CCR sau Tudorel Toader sau PSD a scos-o din joc pe Codruţa Kovesi e o frumoasă legendă.Toate interpretările sunt aiuristice. Codruţa Kovesi nu s-a plâns la CEDO că a fost demisă. În legislatia românească nu există, şi poate ar trebui modificată, o prevedere ca un procuror-şef demisi să poată face contestaţie. La CEDO s-a câştigat pentru viitor posibilitatea ca un procuror-şef demis de preşedinte să poată să conteste în justiţie şi să se judece”, a susţinut jurnalistul.

Ion Cristoiu spune că, din acest punct de vedere, principala consecinţă a deciziei CEDO este devastatoare pentru Klaus Iohannis deoarece procurorii-şefi nu mai pot fi demişi de şeful statului,

„E limpede că actualii procurori-şefi nu mai pot fi demişi de preşedintele Iohannis. Decizia CEDO face imposibil abuzul de a demite un procuror-şef prin procedurile de până acum. Pentru Klaus Iohannis nu va mai fi la fel de uşor să demită un procuror-şef, ca înainte de demiterea lui Kovesi.(...) Dl. Cătălin Predoiu a moştenit toată puterea pe care o dobândise ministrul Justiţiei în vremea lui Tudorel Toader, iar câştigul de pe vremea lui Tudor Toader poate fi exploatat electoral de Cătălin Predoiu”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu afirmă că decizia CEDO nu i se pare un eveniment deoarece Codruţa Kovesi este demult în afara jocului politic intern, este dispărută, iar mâine se va uita că a câştigat la CEDO.

„Agenda publică este alta, ieşirea din criză, măsurile care se iau. A picat prost această decizie”, a conchis jurnalistul.

×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close