Antena 3 CNN Actualitate Cristoiu: USRPLUS s-ar sinucide politic dacă ar accepta remanierea lui Vlad Voiculescu

Cristoiu: USRPLUS s-ar sinucide politic dacă ar accepta remanierea lui Vlad Voiculescu

Gazetarul Ion Cristoiu afirmă, într-un editorial pe blogul său, că din punct de vedere electoral, USRPLUS nu poate să-și permită să accepte o remaniere a lui Vlad Voiculescu și asta chiar și în condițiile în care ascensiunea acestuia ar putea reprezenta un pericol pentru Dan Barna sau Dacian Cioloș.

Cristoiu: USRPLUS s-ar sinucide politic dacă ar accepta remanierea lui Vlad Voiculescu
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    12 Mar 2021   •   16:27

"Nu m-au surprins declarațiile date atît de Florin Cîțu, cît și de Vlad Voiculescu în chestiunea conflictului dintre ministerul Sănătății și premier, de fapt dintre Vlad Voiculescu și premierul Florin Cîțu ca expresie a conflictului mai larg dintre USRPLUS și PNL. Cei doi au susținut și susțin că între ei nu există nici un conflict. Asta în timp ce în chestiunea publicării datelor privind pandemia și vaccinarea discordia a fost fățișă.

După publicarea datelor de către Vlad Voiculescu, premierul Florin Cîțu a anunțat trimiterea Corpului de Control la ministerul Sănătății. Asupra lui Vlad Voiculescu s-au năpustit Lucian Bode, de la Interne și alți lideri PNL, precum Alina Gorghiu. Ca sub puterea unei baghete de dirijor din Păduri toți l-au acuzat c-a produs o breșă de Securitate. Conflictul dintre Florin Cîțu și Vlad Voiculescu e mai larg și cuprinde conflictul dintre Vlad Voiculescu și Valeriu Gheorghiță, conflictul dintre Vlad Voiculescu și Raed Arafat.

Din cîte se vede, spațiul acestui conflict îl reprezintă Pandemia și Vaccinarea. Domenii care au fost și sînt spațiile celor mai mari afaceri dubioase din Istoria modernă a României. Teroarea stîrnită de Cioclii apocaliptici în legătură cu virusul n-a urmărit, cum s-ar putea crede, instaurarea unui regim de autoritate sub pretextul pericolului întruchipat de Pandemie, ci instaurarea unui climat de panică în care orice întrebare despre cum s-au făcut contractele, despre cine și cum a beneficiat de achizițiile uriașe făcute de stat să treacă drept o blasfemie.

Cum, adică, îndrăznești să întrebi dacă nu cumva achizițiile făcute de stat cu o larghețe incredibilă au fost tot atîtea afaceri, cînd e vorba de efortul făcut de stat pentru a ne feri de virusul ucigaș? Vaccinarea, dinadins scoasă de sub autoritatea lui Vlad Voiculescu și dată în grija unui militar care nu crîcnește cînd e vorba de ordin, se dovedește și ea teritoriul unor afaceri uriașe. Seringi de unică folosință, teste, vată, dezinfectant, sînt achiziționate de stat fără cea mai mică grijă de a nu risipi banul public. Cine să se mai întrebe de ce seringile au fost cumpărate de la un anume om de afaceri și la un preț impus de acesta cînd Vaccinarea e prezentată în presa miluită drept un fel de înaintare a țării pe drumul socialismului multilateral dezvoltat?

Sînt convins că din motive care-mi scapă Vlad Voiculescu, le strică ploile celor care au văzut în Pandemie și în Vaccinare cele mai lăptoase vaci de muls din istoria corupției românești. De ce nu se poate trata cu Vlad Voiculescu? Habar n-am. Poate că e chiar politicianul care nu pune botul, ca să mă exprim așa. Sau poate are și el cercul lui de interese. Sigur e că Vlad Voiculescu trebuie înlăturat de la conducerea ministerului. Pînă mai țin Pandemia și Vaccinarea, cele două surse însemnate de afaceri dubioase.

Deja apar pe surse informații, plasate evident de PNL-iști, că s-ar pregăti scoaterea lui Vlad Voiculescu. Eu nu cred într-o asemenea posibilitate.

Dacă s-ar întîmpla așa ceva, adică dacă Florin Cîțu ar cere public plecarea lui Vlad Voiculescu Coaliția ar fi pe cale să se destrame. Vlad Voiculescu nu e un oarecare în cadrul USRPLUS, dar mai ales în PLUS. E un personaj de o rară ambiție, un politician care, așa cum se vede acum, pus într-un post, e o bombă cu neutroni. Se ne reamintim că USRPLUS a cerut și a obținut ca în schimbul sprijinirii de către PNL a lui Nicușor Dan la șefia Bucureștiului să se înființeze un post de viceprimar cu puteri speciale numai și numai pentru Vlad Voiculescu.

"Vlad Voiculescu urma să fie un viceprimar în afara razei de acțiune a primarului general, un fel de stat în stat pe Sănătate, pe Educație, pe Cultură la nivelul Bucureștilor. Au venit însă alegerile generale. Coaliția a cîștigat scrutinul și Vlad Voiculescu a renunțat rapid la locul de viceprimar, pe care-l obținuse deja prin alegerile locale, și a devenit ministrul Sănătății. Nu printr-o întîmplare, printr-un joc al negocierilor, ci printr-un război dus de USRPLUS ca el să fie la Sănătate.

Avem de-a face, așadar, cu un politician de forță, un politician care își urmărește interesul cu o strășnicie ieșită din comun. Este greu să scoți din guvern un asemenea personaj, care pare a se fi pregătit toată viața ca să fie ministrul Sănătății. Mult mai important, după ce-a ajuns ministrul Sănătății, prin tot ceea ce a făcut, Vlad Voiculescu a cîștigat un capital enorm în rîndurile electoratului de Dreapta și nu numai.

Asta deoarece a promovat spectaculos un altfel de politică. A abordat Pandemia cu luciditate, recunoscînd și greșelile, în timp ce Florin Cîțu a abordat-o în chip sărbătoresc. Nu-i exclus ca Dan Barna și Dacian Cioloș să se simtă amenințați, în stil tipic românesc, de ascensiunea colegului de partid. Ăsta ar fi un argument că USRPLUS și-ar putea permite să renunțe la Vlad Voiculescu. Dar chiar dacă ar fi așa, din punct de vedere electoral, USRPLUS nu poate să-și permită să accepte o remaniere a lui Vlad Voiculescu. Din mai multe motive:

Ar însemna în fața electoratului USRPLUS evidențierea unei uriașe slăbiciuni. Dacă ar fi o remaniere să spunem mai largă, în care și PNL ar schimba vreo trei miniștri, cît mai au ei, și UDMR unu, am putea spune că impactul asupra electoratului ar fi mai mic. Dar ca să-l schimbi pe Vlad Voiculescu și în urma unor conflicte fățișe, în care el s-a manifestat sub semnul transparenței, avînd dreptatea de partea lui, pentru că și Valeriu Gheorghiță, și Raed Arafat apelează și la decizii obscure, ar însemna să te compromiți total ca partid în ochii electoratului.

Ar fi un semn de slăbiciune în confruntarea formidabilă dintre USRPLUS și PNL. USRPLUS ar arăta că e în subordinea lui Florin Cîțu și deci și în subordinea PNL. Vlad Voiculescu e în USRPLUS o personalitate. A cîștigat prin tot ceea ce a făcut pînă acum la Ministerul Sănătății și mai ales prin ultima decizie de transparență un capital însemnat. Și-a căpătat un capital însemnat ca adeptul unei altfel de politică și chiar ca un concretizator al unei altfel de politică. Cum să accepți darea lui afară?

De altfel și pentru PNL ar fi un dezastru. În ochii electoratului de Dreapta, electorat care în mare parte se uită cu un ochi suspicios la PSD-izarea PNL, ar reprezenta o concesie uriașă făcută Mafiei din Sănătate și Mafiei din România.

Deja, după opinia mea, costurile sînt enorme pentru PNL. Admițînd că PNL vrea să-l dea gata pe Vlad Voiculescu în planul imaginii trebuia să caute și să găsească fapte comise de Vlad Voiculescu menite a convinge electoratul că trebuie dat afară.

Vlad Voiculescu a dezvăluit public existența unor centre de vaccinare peste rînd și departe de ochii românilor a ofițerilor din instituțiile de forță și a neamurilor lor. În replică, PNL a răspuns punînd sergenții majori din presă și din politică să-l acuze pe Vlad Voiculescu de atentat la Siguranța națională. Cum să creadă electoratul, sedus de politica transparenței, într-o asemenea gogomănie milițienească?

Nu în ultimul rînd, Vlad Voiculescu a fost de la început ținta de acțiune a PSD, a presei PSD-iste și a presei considerate de către USRPLUS ca aparținînd mafiei din Sănătate. Pînă și cererea în public ca Vlad Voiculescu să plece ar însemna din punct de vedere electoral un dezastru. Și pentru Florin Cîțu, dar și pentru președinte.

Sînt date care spun că e practic imposibil să i se ceară lui Vlad Voiculescu demisia sau să fie remaniat. Cum se poate scăpa de Vlad Voiculescu? Forțîndu-l pe șest să plece, printr-o demisie argumentată cu motive cusute cu ață albă și refuzînd să aducă amănunte în public. Pentru Vlad Voiculescu ar fi curată sinucidere ca om politic. Ar fi o pagubă și pentru USRPLUS. Cine are crede că Vlad Voiculescu a demisionat de bună voie?

Florin Cîțu să-l remanieze pe Vlad Voiculescu fără a ține cont de opinia USRPLUS. Formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș n-ar avea încotro. Va trebui să plece din Coaliția de Guvernare. Pentru PNL ar însemna formarea unui guvern minoritar sprijinit din Parlament de PSD. Ar fi un dezastru nu numai pentru PNL, dar și pentru PSD", a scris Ion Cristoiu, pe cristoiublog,ro.

×
Parteneri
Imagini cu solistul Coldplay, Chris Martin, la plimbare prin parcul Cișmigiu
x close